Dit zijn de 3 grootste cyberrisico’s voor onderwijsinstellingen

Steeds meer onderwijsinstellingen digitaliseren en dat brengt ook steeds meer cyberrisico’s met zich mee. De pedagogische voordelen van digitaal onderwijs zijn enorm en vrijwel iedere onderwijsinstelling is in meer of mindere mate bezig met deze digitaliseringslag. Hierdoor wordt de beveiliging van IT-systemen ook steeds crucialer voor de continuïteit van de bedrijfsvoering. De recente cyberaanval op de Universiteit van Maastricht is daar een goed voorbeeld van. Daarnaast zijn leerlingen en studenten steeds digitaler dan voorgaande generaties en dit brengt nieuwe cyberrisico’s met zich mee. In deze blog nemen wij je mee in de 3 grootste risico’s binnen onderwijsinstellingen zodat jij weet waarop jij je kunt voorbereiden.

  1. Phising

Phising slaat op het ‘binnenhengelen’ van informatie. Het is een vorm van oplichting waarbij mensen worden gelokt met een valse website om ze daar te laten inloggen met hun eigen gegevens (zoals een wachtwoord, inlognaam of creditcardnummer). Hierdoor krijgt de fraudeur beschikking over persoonlijke gegevens.

  1. Ddos aanval

Ddos staat voor Denial-of-service-aanval en houdt in dat een computer of netwerk moeilijk bereikbaar gemaakt wordt voor klanten of gebruikers. Een dergelijke aanval wordt bijvoorbeeld uitgevoerd door cybercriminelen om losgeld te vragen aan een onderwijsinstelling omdat de organisatie vrijwel niet kan functioneren als klanten en gebruikers niet kunnen inloggen.

  1. Datalek

Een datalek is het opzettelijk of onopzettelijk vrijgeven van beveiligde informatie aan externen. Deze vrijgekomen (persoons)gegevens kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor het versturen van spam, direct marketing of identiteitsfraude. Onrechtmatige verwerking of verlies van gegevens valt al onder een datalek en dat moet gemeld worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

Meer weten?

Een goede beveiliging tegen cyberrisico’s begint bij een goede IT afdeling die snapt hoe de cyberaanvallen in elkaar zitten en welke systemen kwetsbaar zijn. In de opleiding (Chief) Information Security Officer leer je de juiste maatregelen te nemen zodat de kans op een cyberaanval zoveel mogelijk verkleind wordt.

Op het e-Identity congres hoor je wat de laatste ontwikkelingen op het gebied van identiteitsfraude zijn en hoe je de veiligheid, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van inlogsystemen kunt waarborgen.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Antwoorden op Kamervragen over berichten ‘Recordaantal meldingen van personen met verward gedrag in 2023’ en ‘Duizenden kwetsbaren wachten op plek beschermd wonen’

Minister Helder (VWS) geeft antwoord op vragen over de berichten ‘Recordaantal meldingen van personen met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *