Zr.Ms. Friesland heeft in het Caribisch gebied 3 nieuwe drugsvangsten gedaan, goed voor ongeveer 1.900 kilo. Sinds begin dit jaar onderschepte het Nederlandse marineschip daarmee inmiddels 7 keer contrabande. De totale vangst staat op 3.880 kilo en 21 aangehouden verdachten.
Bij de eerste 2 vangsten werd een verdachte go-fast ontdekt door een patrouillevliegtuig van de Dominicaanse Republiek en de Amerikaanse kustwacht. Een Amerikaans patrouillevliegtuig spotte de 3e go-fast.
De Friesland kwam daarop telkens in actie en zette de snelle onderscheppingsboot FRISC in. Aan boord zat een gecombineerd team van de scheepsbemanning, US Coast Guard en het Nederlandse Fleet Marine Squadron. Zij wisten de go-fasts elke keer te achterhalen.
De verdachten wisten de eerste 2 onderscheppingen hun waar nog overboord te gooien. Die kon vervolgens uit het water worden gevist. Bij de derde actie was dat niet nodig. De smokkelaars werden met hun waar en al aangehouden. Alle verdachten zijn opgepakt en overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.
Stationsschip
De Friesland is sinds januari 2022 het stationsschip in het Caribisch gebied. Het uitvoeren van counter drugsoperaties is een van de taken. Dat geldt ook voor het ondersteunen van de Kustwacht Caribisch gebied. Die taken worden binnenkort weer overgenomen door Zr.Ms. Groningen.
Meer weten?
- Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit.
- Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
- Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Integriteitscoordinator in het publieke domein leer je hoe jouw organisatie voldoet aan de wettelijke en basisnormen integriteit waaraan alle overheidsinstanties zich moeten houden.
- Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen.
- Tijdens de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.
- Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Gebiedsgerichte aanpak van leefbaarheid en veiligheid leer je kwetsbare gebieden transformeren naar een veilige en leefbare omgeving.
- Tijdens de cursus Open bronnenonderzoek leer je alle facetten van open bronnenonderzoek; van onderzoeksvraag tot rapportage.
- Tijdens de cursus Waarheidsvinding leer je de goede vragen stellen en de juiste antwoorden krijgen.
- Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
- Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
- Tijdens de masterclasstour Openbare Orde en Veiligheid bouw je je eigen programma door te kiezen uit 10 OOV-thema’s die passen bij jouw actuele vraagstukken.
- Tijdens de opleiding sluitende aanpak personen met verward gedrag leer je hoe je de opvang en hulpverlening voor personen met verward gedrag organiseert in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.