Dutch Cell Dogs en (ex)gedetineerden

Marlies de Bats en Betty Buijtels, docenten op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden en initiatiefnemers van Dutch Cell Dogs, een stichting die gespecialiseerd is in het begeleiden van gedetineerden in het trainen van asielhonden

Dutch Cell Dogs is een organisatie die gedetineerden en asielhonden samenbrengt om zo beide partijen te helpen. Asielhonden zitten net als de gedetineerden gevangen, en daarom trekken ze elkaar aan. Asielhonden hebben vaak (gedrags-)problemen, en door het trainen worden deze problemen minder, en hebben ze weer een kans op een nieuw gezin.

Ook gedetineerden hebben hier voordeel aan

Deze aanpak is niet alleen gunstig voor de honden, die weer een nieuwe toekomst hebben, maar ook voor de gedetineerden. Zo zitten gedetineerden vaak lang alleen, en het trainen van honden is dan weer een welkome afleiding. Daarnaast krijgen gedetineerden de kans om iets goeds te doen, door de honden weer een kans te geven op een toekomst. Er zijn echter meer voordelen voor gedetineerden: zo leren ze beter te communiceren, kunnen ze iets terug doen voor de maatschappij, en leren ze (opnieuw) wat verantwoordelijkheidsgevoel is.

Terug in de maatschappij

Meedoen aan dit project heeft mogelijk ook voordelen voor gedetineerden die later weer terug de maatschappij in gaan. Dat je tijdens je gevangenschap actief bent geweest in het verbeteren van jezelf en dingen bijleren, kan een voordeel zijn zodra je weer vrij bent en op zoek gaat naar werk. Eventuele werkgevers zien namelijk dat je gedreven was, niet stilgezeten hebt, je best hebt gedaan jezelf te verbeteren en dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt.

De trainingen

Het trainen van honden gaat in cursussen. Een cursus duurt 8 weken, en daarin wordt een asielhond aan een gedetineerde gekoppeld. Dit houdt in dat de hond het asiel 2 keer in de week mag verlaten om mee te gaan voor een training. In deze trainingen worden honden de basiscommando’s aangeleerd, waardoor ze makkelijker geplaatst zullen worden door het asiel.

Positieve benadering

Dutch Cell Dogs maakt in zijn trainingen gebruik van de positieve benadering, dat wil zeggen: goed gedrag van de hond wordt beloond door een clicker. Vertoont de hond slecht, of minder goed gedrag dan wordt dat gedrag genegeerd. Er worden dus geen straffen gegeven.

Voortgang trainingen

De voortgang van de trainingen van de hond wordt door de gedetineerden bijgehouden in een dagboek. Aan het eind van de cursus wordt deze training meegegeven aan het asiel, zodat de nieuwe eigenaren het dagboek krijgen bij aanschaf van een hond.

Meer weten?
Op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden hoort u van o.a. Marlies de Bats en Betty Buijtels hoe u zorgt voor een goede re-integratie van ex-gedetineerden in uw gemeente.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Nieuwe werkwijze arbeidsongevallen zorgt voor meer veiligheidsbewustzijn bij bedrijven

84 procent van de bedrijven waar een arbeidsongeval is gebeurd, voert alle maatregelen die in …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *