Dutch Cell Dogs en re-integratie van (ex-)gedetineerden

Door Marlies de Bats en Betty Buijtels, initiatiefnemers van Dutch Cell Dogs, een stichting die gespecialiseerd is in het begeleiden van gedetineerden in het trainen van asielhonden en beide docent op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden.

De missie van Dutch Cell Dogs is de maatschappij iets veiliger maken door twee kansarme groepen, asielhonden en gedetineerden die beiden buiten de maatschappij geplaatst zijn, meer aansluiting te laten vinden met de samenleving.

Succesvolle re-integratie

De nieuwe leerervaringen en het feit dat de gedetineerden na het geven van deze trainingen meer positief in het leven staan, vergroot hun kans op een succesvolle re-integratie. De asielhonden worden sneller geplaatst doordat zij goed getraind zijn maar ook weer vriendelijk en sociaal acceptabel zijn voor gezinnen.

Wederzijds begrip

Zowel gedetineerden als asielhonden weten hoe het is om buitengesloten en opgesloten te zijn. Hierdoor ontstaat vrijwel direct een band en wederzijds begrip. Het leren geven en krijgen van liefde heeft grote emotionele impact op de gedetineerden. Binnen de gevangenismuren ontstaan vaak negatieve tendensen en vergeten ze vaak wat liefde, respect en positief gedrag voor invloed kan hebben op anderen.

Communicatieve vaardigheden

Daarnaast hebben de trainingen een groot positief effect op hun communicatieve vaardigheden. Ze kunnen zich beter uiten en leren beter om te gaan met frustratie, waardoor ze meer vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen. Dit kan vermindering van het aantal recidieven en vermindering van drugsgebruik tot gevolg hebben. Zo helpen de trainingen de gedetineerden om sneller en effectiever te re-integreren in de maatschappij.

Veiligheid

In Amerika lopen soortgelijke projecten als “Cell Dogs, “Dogs in Prison”en “Puppys in Prison” al jaren met veel succes. Het unieke van Stichting Dutch Cell Dogs is dat wij een bij het Biopt-geregistreerde trainingsmodus ontworpen hebben, waardoor wij ten alle tijden de veiligheid en het welzijn van de hond kunnen garanderen. De honden verblijven niet in de gevangenis maar worden twee keer per week naar de gevangenis gebracht en na de training weer terug naar het asiel vervoerd. Door onze kennis en professionaliteit hebben wij ook de volledige goedkeuring en steun van de Hondenbescherming en de Dierenbescherming, alsmede de enthousiaste medewerking van dierenopvangcentra door heel Nederland.

Resultaten

Stichting Dutch Cell Dogs boekt goede resultaten. De ervaren trainers zijn de sleutel tot dit succes, zij hebben passie en kennis van zaken. De instructeurs gaan er 100% voor, weten waar ze het over hebben en hoe ze moeten handelen in onvoorziene situaties. Een belangrijk onderdeel van de begeleiding is educatie en het coachen op gedragsverandering om gedetineerden te stimuleren open te staan voor nieuwe leerervaringen. De combinatie van kennis en de juiste mindset geeft gegarandeerd resultaat en dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait. Iedere gedetineerde en iedere hond is speciaal en Dutch Cell Dogs levert daarom maatwerk. Met de juiste opleiding, kennis en ervaring, maken de instructeurs de perfecte match tussen gedetineerden en asielhonden en halen ze het beste in beide partijen naar boven.

Aanpassingsproblemen

Iedere hond verdient het om een goed thuis te hebben en stabiliteit en liefde te ervaren. Als een asielhond agressie vertoont of extreem druk is, wordt het moeilijk voor hem om een nieuw thuis te vinden. Stichting Dutch Cell Dogs besloot daarom om deze asielhonden met aanpassingsproblemen te laten trainen door gedetineerden om zo voor beide groepen van betekenis te kunnen zijn. De gedetineerden trainen de honden door middel van positieve bekrachtiging en clicker-training. De focus ligt enkel op het goede gedrag van de hond. Ze hebben immers al genoeg ellende mee gemaakt en worden daarom niet blootgesteld aan correcties. Ongewenst gedrag wordt genegeerd. Het motto is: als de hond het niet doet, moet de trainer zijn trainingsplan en houding aanpassen. Hierdoor blijft de trainer alert en de training leuk voor de hond.

Meer weten?
Op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden hoort u van o.a. Marlies de Bats en Betty Buijtels hoe u zorgt voor een goede re-integratie van ex-gedetineerden in uw gemeente.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

De voordelen van de bestuursrechtelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit

Bestuursrechtelijke sancties maken het mogelijk om criminaliteit eerder en effectiever aan te pakken. De benodigde …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *