Aanslagen en rampen, bijvoorbeeld tijdens een evenement, komen in Nederland gelukkig zelden voor. Maar hulpverleners dienen wel te weten hoe zij in noodsituaties moeten handelen. 2-Rescue organiseert daarom rampsimulaties – met behulp van 200 acteurs.
Monique Tijssen, directeur van 2-Rescue en spreker op het congres Veiligheid bij Evenementen.
Een vrachtwagen rijdt in op een kerstmarkt in Amsterdam. Het voertuig laat een spoor van vernieling achter. Onder een partytent ligt een man. Hij schreeuwt. Zijn linkerbeen ligt verderop. Een vliegtuig stort bij zijn landing neer op Eindhoven Airport. De ramp veroorzaakt honderden gewonden, zowel onder de passagiers als hun familieleden, die in de ontvangsthal wachtten. Een bom ontploft in een Rotterdams metrostation. De dader blijkt nog ter plekke te zijn en vuurt in het wilde weg kogels af. Een jongen weigert zijn zwaargewonde vader achter te laten.
In het echt is alles anders
De hierboven geschetste scenario’s zijn gelukkig precies dat: scenario’s. Toch zouden rampen en aanslagen van een dergelijke orde in Nederland wel kúnnen voorkomen – in het buitenland zijn inmiddels legio voorbeelden te vinden. In zo’n geval moeten brandweermannen, politieagenten en ambulancebroeders precies weten hoe zij dienen te handelen. Natuurlijk leren zij dat wel tijdens hun opleiding, maar wat is die papieren kennis waard als het erop aankomt? Het geschreeuw, het vele bloed, de stress: in het echt is alles anders dan in de klas.
Echte rampen en aanslagen zijn zeldzaamheden
Het zou schelen als de hulpverleners meer ervaring hebben, maar echte rampen en aanslagen zijn zeldzaamheden. Moet een brandweerman naar een vliegtuigramp, dan is dat bijna altijd voor het eerst in zijn leven. Als enige bedrijf in Nederland creëert het Eindhovense 2-Rescue daarom realistische rampoefeningen voor organisaties als de brandweer, politie en Defensie. 2-Rescue traint acteurs, schrijft scenario’s en bouwt decors op. Met meer dan 200 acteurs kan het bedrijf incidenten van nagenoeg elke grootte naspelen. Dichter bij de realiteit kom je in een oefening niet.
Meer weten?
- Op het Congres Veiligheid bij Evenementen hoor je hoe jij de gastvrijheid, toegankelijkheid en veiligheid van jouw evenement bevordert.
- Op de Opleiding Coördinator evenementenveiligheid leer je hoe jij de veiligheid op een evenement in jouw regio kunt waarborgen.
- Op de Cursus Crowdmanagement in de praktijk leer je hoe jij de vorming en verplaatsing van mensenmassa’s reguleert en fatale ongelukken op jouw evenement voorkomt.
- Op de cursus Crisismanagement in de praktijk leer je hoe jij je voorbereidt op een mogelijke crisis of ramp die zich kan voordoen.
- Op de cursus Crisiscommunicatie leer je hoe je communiceert bij een (dreigend) incident.