Extra investeringen in persveiligheid

Minister Eppo Bruins (OCW) geeft een structurele subsidie van € 500.000 per jaar aan PersVeilig om de journalistiek weerbaarder te maken. Tot nu toe kreeg dit meldpunt voor incidenten van geweld en agressie tijdelijk subsidie. PersVeilig verzorgt weerbaarheidstrainingen waar journalisten leren hoe ze hun veiligheid kunnen verbeteren, bijvoorbeeld op straat of tijdens demonstraties. Via het onderdeel Balie Persvrijheid biedt PersVeilig ook juridische ondersteuning aan journalisten.

Uit onderzoek van I&O research van 2021 blijkt dat 8 op de 10 journalisten wel eens te maken heeft gehad met een vorm van geweld of agressie. Ter vergelijking, in 2017 waren dat nog 6 op de 10. Ook het aantal meldingen bij PersVeilig neemt toe. In 2023 kwamen er 218 meldingen binnen. Dat waren er 10% meer dan een jaar eerder.

Minister Bruins: “Onafhankelijke, sterke media zijn onmisbaar in een goed functionerende democratie. Elk incident waarbij een journalist wordt geïntimideerd of bedreigd, is er 1 te veel. En elk incident heeft impact. Journalisten moeten in staat zijn om veilig en in alle vrijheid hun werk te doen.’’

PersVeilig wil de positie van journalisten versterken tegen geweld en agressie op straat, op social media en tegen juridische claims. Het is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie.

Uit een evaluatie van onderzoeksbureau Cebeon blijkt dat de activiteiten van PersVeilig hebben bijgedragen aan de versterking van de positie van journalisten tegen agressie en geweld. De internationale persvrijheidsorganisatie Free Press Unlimited merkt het project aan als ‘een uitstekend praktijkvoorbeeld dat internationale navolging verdient’.

In de periode 2020-2023 zijn er in totaal 722 meldingen binnengekomen bij PersVeilig. Daarvan gaat het in merendeel om ‘bedreiging’ (58%), gevolgd door ‘fysiek geweld’ (19%) en ‘stalking/lastig vallen/ intimidatie’ (10%). Bijna 2/3 van de meldingen is gedaan door freelance-journalisten.

Om journalisten beter te ondersteunen krijgt PersVeilig verder eenmalig van het ministerie van OCW een subsidie van € 300.000 in 2025 voor de Balie Persvrijheid.

Omdat het initiatief nu structurele subsidie krijgt wordt er een stichting PersVeilig opgericht met een bestuur met vertegenwoordigers vanuit de publieke omroepen, uitgeverijen en de Nederlandse Vereniging voor Journalisten. Politie en OM blijven onderdeel van de Stuurgroep Persveilig die de stichting inhoudelijk leidt.

Meer weten?

Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
Tijdens de opleiding Adviseur Zorg en Veiligheid leer je de samenwerking tussen betrokken zorg- en veiligheidspartners organiseren en regisseren
Tijdens het Nationaal Congres Zorg en Veiligheid leer je de samenwerking versterken op het snijvlak van sociaal domein, zorg, veiligheid en strafrecht.
Tijdens de opleiding Informatiegestuurd adviseren OOV helpt je een goede informatiepositie opbouwen
Tijdens de cursus Aanpak complexe woonoverlast leer je woongenot terugbrengen en werk je aan een duurzame oplossing voor de overlastgever.
Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen.
Tijdens het congres Jonge aanwas uit de jeugdcriminaliteit hoor je hoe je tot succesvolle samenwerkings- verbanden komt bij de aanpak van jonge aanwas
Tijdens de cursus Omgaan met maatschappelijke onrust, polarisatie & radicalisering leer je onrust vroegtijdig signaleren en adequaat handelen
Tijdens de opleiding Coördinator Evenementenveiligheid leer je omgaan met risico’s zoals te grote bezoekersstromen, onvoorspelbare weersomstandigheden, excessief drugsgebruik en maatschappelijke onrust
Tijdens de opleiding Bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Personen met onbegrepen gedrag krijg je praktische handvatten en theoretische kaders om dit gedrag te begrijpen en beïnvloeden
Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning

Over Piet

Bekijk ook

Jaarplan 2025 Nederlandse Arbeidsinspectie

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft het nieuwe Jaarplan voor 2025 gepubliceerd. Daarin beschrijft de Arbeidsinspectie op …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *