Het gaat beter met de veiligheid in Nederland

Nederlanders vóelen zich niet alleen veiliger, ze zijn het ook. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS. Het aantal mensen dat slachtoffer is geworden van veel voorkomende criminaliteit is vorig jaar opnieuw afgenomen. Tegelijkertijd doet maar een kwart van de Nederlanders aangifte van criminaliteit.

Het gaat hier bijvoorbeeld over woninginbraken, geweld en diefstal, zegt het CBS. Afgelopen jaar gaf 15 procent van de Nederlanders aan slachtoffer te zijn geweest van veel voorkomende criminaliteit en vandalisme, in 2012 was dat nog 20 procent. ‘We zien minder slachtoffers van criminaliteit en een steeds betere veiligheidsbeleving bij de burgers in Nederland’, aldus het CBS. Ondertussen blijken steeds minder mensen bereidwillig om aangifte te doen.

Men verwacht minder van een aangifte

Het CBS vraagt mensen naar de delicten die ze hebben meegemaakt, ongeacht of ze aangifte hebben gedaan. Volgens hen kunnen we daarom toch spreken van een daling van de criminaliteit. ‘Toch zie je dat 76 procent van de Nederlanders géén aangifte doet.’ Volgens korpschef Erik Akerboom, die ook bij de presentatie aanwezig was, ligt daar wel een spanningsveld. ‘Men verwacht minder van een aangifte’, zegt hij. Dat is pijnlijk. ‘Het is daarom zaak voor ons om het doen van aangifte makkelijker te maken.’

Iets minder gevoel van onveiligheid

De door de politie geregistreerde misdrijven daalden vanaf 2012 met 30 procent. In die periode daalde het totaal aantal delicten waarvan burgers het slachtoffer werden van 4,9 miljoen naar 3,8 miljoen. Het aantal misdrijven blijft met afstand het hoogst in Amsterdam en het laagst in Noord-Nederland. Iets minder mensen gaf aan zich onveilig te voelen. In 2017 zei 34 procent van de ondervraagden zich wel eens onveilig te voelen, vijf jaar daarvoor was het 37 procent. Vooral in het centrum van de eigen woonplaats, in winkelgebieden en in de eigen buurt, voelden mensen zich vorig jaar veiliger dan in 2012.

Steekproef onder Nederlanders

De Veiligheidsmonitor wordt mede op basis van de door de politie geregistreerde misdrijven samengesteld. Daarnaast is een steekproef gedaan onder 150 duizend Nederlanders van 15 jaar of ouder. Zij zijn gevraagd naar gewelds-, vermogens- en vandalismedelicten waarvan ze het afgelopen jaar slachtoffer zijn geworden. Dat geldt ook voor delicten waarvan geen melding of aangifte is gedaan bij de politie. Nederland is opnieuw veiliger geworden. Uit de veiligheidsmonitor van het CBS blijkt dat criminaliteitscijfers in ons land weer zijn gedaald. ‘We zien minder slachtoffers van criminaliteit en een steeds betere veiligheidsbeleving bij de burgers in Nederland’, aldus het CBS. Ondertussen zijn wel steeds minder mensen bereidwillig om aangifte te doen.

Meer weten?

Op de cursus Burgerparticipatie in het veiligheidsdomein leert u hoe u burgers betrekt bij de aanpak van veiligheidsproblematiek in uw gemeente.

Op de opleiding Wijk- en gebiedsmanager leert u gebiedsgericht werken binnen de pijlers fysiek, sociaal en economisch om de leefbaarheid en samenhang in uw wijk te bevorderen.

Op de opleiding Overlastcoördinator leert u hoe u verloedering en ernstige overlast in uw wijk aanpakt.

 

 

Op de opleiding beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leert u hoe u samen met uw veiligheidspartners en bewoners komt tot een goed integraal veiligheidsbeleid.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Geen criminelen in bovenwereld

Op het oog legale bedrijven kunnen dienen als dekmantel voor illegale praktijken zoals het witwassen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *