Gedetineerden en asielhonden, een goede match

Toen wij in 2009 voor het eerst gevangenen asielhonden lieten trainen, wisten ook wij niet wat we voor onze ogen zagen gebeuren: Mens en hond – beiden tegen hun wil opgesloten – wisten elkaar hier te helpen. Een gevangene trainde een lastige hond tot fijne gezinshond, maar in wezen trainde hij zichzelf. En met resultaat. De deelnemers resocialiseerden. En net als voor de honden, begon er door deze bijzondere training ook voor de gedetineerden een nieuw leven.

Marlies de Bats en Betty Buijtels, initiatiefnemers van Dutch Cell Dogs, een stichting die gespecialiseerd is in het begeleiden van gedetineerden in het trainen van asielhonden en beide docent op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden.

Resocialisatie

Dutch Cell Dogs is het eerste project in Nederland waarin mens en dier elkaar helpen om een plek in de samenleving te hervinden. Gedetineerden (en tbs-ers) trainen in dit project eveneens vastzittende, asielhonden en voeden hen op tot sociale gezinshonden.

Positiviteit

Binnen de methodiek van het Dutch Cell Dogs-programma trainen gedetineerden onder begeleiding asielhonden. Dat trainen gebeurt met behulp van een unieke methode: de Clickertrainingsmethode. Wanneer een hond getraind wordt met de clicker, is het de bedoeling dat de trainer uitsluitend het positieve gedrag van de hond benadrukt. Al het negatieve gedrag wordt genegeerd. Hierdoor focust de hond zich alleen op wat hij goed doet en zal hij dit gedrag herhalen. En nu is het opmerkelijke dat deze methode niet alleen positief blijkt af te stralen op de honden, maar ook een groot effect heeft op de gedetineerden die zich vaak in de honden en hun positie herkennen.

Verantwoordelijkheid

Door acht weken lang verantwoordelijk te zijn voor een hond, werken de gedetineerden aan de verbetering van hun sociale en communicatieve vaardigheden. Dit heeft een positief effect op hun welbevinden tijdens de detentie, en kan op langere termijn bijdragen aan een succesvolle re-integratie in de maatschappij en recidive tegengaan. Tegelijkertijd leiden de cursussen ertoe dat de asielhonden veranderen in sociaal acceptabele, veilige gezinshonden en dat vergroot voor de honden de kans op herplaatsing.

Asielhonden

Onze trainers begeleiden gedetineerden bij het trainen van asielhonden. De honden hebben vaak gedragsproblemen. Tijdens de training bloeien ze helemaal op. Het unieke trainingsprogramma van Dutch Cell Dogs werpt zijn vruchten af voor de asielhonden:

  • ze leren alle basisoefeningen
  • ze leren weer om mensen te vertrouwen
  • ze leren weer hoe het is om liefde te krijgen

Van de 236 honden die aan ons trainingsprogramma deelnamen, zijn er na de training 219 geplaatst bij een nieuwe eigenaar. Dat is een uitstroompercentage van 93 procent. Dutch Cell Dogs is er trots op dat de gehanteerde aanpak vruchten afwerpt. Samen met de gedetineerden zijn we in staat om het gedrag van de honden aan te passen en ze een toekomst te geven buiten het asiel.

Erkenning

Dutch Cell Dogs traint op verschillende plekken in Nederland gedetineerden en asielhonden op weg naar een nieuw en sociaal leven. In 2013 en 2015 wonnen we de dierenwelzijnsprijs op Animal Event. Ook wonnen we de Internationale Redemption & Justice Award 2015. De Redemption & Justice Awards zijn in het leven geroepen door No Offence, een organisatie die zich wereldwijd sterk maakt voor samenwerking tussen alle mogelijke partijen op justitieel gebied met als doel criminaliteit en de kans op recidive te verminderen. De prestigieuze prijzen zijn bedoeld als eerbetoon aan ‘Change Makers’ zoals de organisatie het zelf noemt. ‘Change Makers’ zijn mensen die erin geslaagd zijn, vaak tegen alle verwachtingen in, hun leven voorgoed te veranderen én de mensen die deze nieuwe start mogelijk hebben gemaakt.

Meer weten?

Op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden hoort u van o.a. Marlies de Bats en Betty Buijtels hoe u zorgt voor een goede re-integratie van ex-gedetineerden in uw gemeente.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Nieuwe werkwijze arbeidsongevallen zorgt voor meer veiligheidsbewustzijn bij bedrijven

84 procent van de bedrijven waar een arbeidsongeval is gebeurd, voert alle maatregelen die in …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *