Gemeentelijk Blauw – Boa’s en politie: niet in plaats van elkaar maar mét elkaar

Door Eric Bervoets, criminoloog, bestuurskundig onderzoeker, docent op de cursus Publiek en privaat toezicht op veiligheid en leefbaarheid in de openbare ruimte en auteur van het boek ‘Gemeentelijk blauw’ over het werk van de gemeentelijke handhaver.

Het werk van de gemeentelijke handhavers

Gemeentelijke handhavers moeten een gelijkwaardige positie krijgen naast de politie. Zij dragen – net als andere partijen – bij aan een veilige en leefbare omgeving. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek van Politie & Wetenschap naar het dagelijks werk van gemeentelijke handhavers. In een zestal gemeenten is onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen rondom gemeentelijke handhavers.

Professioneel

Het beeld van de stadswacht is achterhaald. De gemeentelijke handhaving heeft zich ontwikkeld tot een professioneel vakgebied. Om de samenwerking met de politie te verbeteren, zijn goede afspraken nodig.

Kaders samenwerking

De VNG onderschrijft het belang van goede samenwerking met de politie. De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) en de politie staan voor een gezamenlijke opdracht en moeten dan ook niet naast elkaar of in plaats van elkaar werken, maar juist mét elkaar.
Voor een geslaagde samenwerking is een aantal randvoorwaarden van belang, zoals: achtervang van de politie, de wijze van informatie-uitwisseling, toegang tot C2000 en briefings. De VNG is hierover op dit moment in gesprek met de nationale politie. De Minister van Veiligheid en Justitie heeft de nationale politie gevraagd de landelijke kaders voor de samenwerking te ontwikkelen.

Meer weten?

Op de cursus Publiek en privaat toezicht op veiligheid en leefbaarheid in de openbare ruimte leert u van o.a. Eric Bervoets hoe u het toezicht en de handhaving in uw gemeente organiseert en regisseert.

Lees hier het boek ‘Gemeentelijk blauw’ van Eric Bervoets.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Monitor Integriteit en Veiligheid: agressie en intimidatie richting politiek ambtsdragers blijft zorgelijk

Maar liefst 45% van alle decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, Statenleden, raadsleden en waterschapsbestuurders kreeg …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *