Georganiseerde misdaad ondermijnt gezag gemeenten

Bijna 1 op de 5 burgemeesters zegt dat criminelen momenteel het gezag in hun gemeente ondermijnen. Dat blijkt uit een enquête van het Genootschap van Burgemeesters. De redenen voor deze ondermijning zijn divers, van witwaspraktijken tot criminele inmenging in horecaondernemingen.

Ontwrichtende en schadelijke gevolgen van georganiseerde misdaad

Een deel van de gemeenten in Nederland ondervindt schade van georganiseerde misdaad, waarbij de integriteit van de samenleving in het geding is en waarbij de directe leefomgeving van bewoners wordt bedreigd. Drugshandel, mensenhandel en illegale prostitutie zijn voorbeelden van criminele activiteiten die zich in een gemeente kunnen manifesteren. Criminelen verplaatsen zich van de onder- naar de bovenwereld en gebruiken plaatselijke infrastructuren en faciliteiten.

Intimidatie, agressie en geweld

Meer dan de helft van de Nederlandse burgemeesters, namelijk 211, werkten mee aan de enquête. Van de ondervraagde burgemeesters zegt ruim de helft zelf nooit last te hebben gehad van geweld. Eenenveertig van hen hebben daarentegen meerdere keren per jaar, tot zelfs enkele keren per maand, last van agressie en geweld. “De criminelen laten zich minder makkelijk door het gezag tegenhouden en kijken hoe ver ze kunnen komen. Bovendien hebben ze zoveel macht in financiële zin, dat ze het bevoegd gezag kunnen uitdagen. Of ze kijken in hoeverre ze het gezag meekrijgen in het nemen van de crimineel welgevallige beslissingen” aldus Bernt Schneiders, burgemeester van de gemeente Haarlem en voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters. Zo’n twee maanden geleden waarschuwden twee Brabantse burgemeesters dat de georganiseerde criminaliteit de baas dreigt te worden op sommige plekken in Nederland.

Meer weten?
Op de cursus Bestuurlijke aanpak van georganiseerde misdaad leert u hoe u voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in uw gemeente.

Op de opleiding bibob coöordinater leert u hoe u de wet Bibob toepast in uw gemeente.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Geen criminelen in bovenwereld

Op het oog legale bedrijven kunnen dienen als dekmantel voor illegale praktijken zoals het witwassen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *