Ruud IJzelendoorn is programmamanager van de Amsterdamse Top 600 aanpak. Deze aanpak richt zich op 600 veelplegers die verantwoordelijk zijn voor een grote hoeveelheid ernstige misdrijven in de stad en op wie de reguliere aanpak nauwelijks effect heeft.
Waarom deze aanpak, was het probleem zo groot?
De misdrijven in de stad worden steeds ernstiger. Het valt daarbij op dat, juist bij een steeds jongere groep criminelen, overvallen en geweld gepaard gaan met wapenbezit en -gebruik. Zo worden voor geweldsmisdrijven (mishandeling, bedreiging en openlijk geweld) jaarlijks tussen de 2500 en 3000 jeugdige verdachten aangehouden en bij straatroven nog eens ruim 500. Deze delicten zorgen ervoor dat mensen zich onveilig voelen in hun eigen leefomgeving.
Plan van Aanpak Top 600
Om dit probleem aan te pakken, hebben het Amsterdamse gemeentebestuur, de politie en het Openbaar Ministerie de handen ineengeslagen en het Plan van Aanpak Top 600 opgesteld. Het gaat om plegers van ernstige delicten, zoals overvallen, straatroven, zware mishandeling en moord of doodslag. Samen zijn ze in vijf jaar 15.000 keer aangehouden. IJzelendoorn: “Het doel is enerzijds om de samenleving te beschermen door het aantal geweldsdelicten, overvallen, straatroven en woninginbraken terug te dringen, en anderzijds om mogelijke (verergering van) problematiek bij de dader en zijn of haar gezin te voorkomen.
De daders moeten van de straat en uit de criminaliteit. De criminelen blijven continu in beeld en we gaan voorkomen dat hun broertjes en zusjes hun slechte voorbeeld volgen. De Top 600 aanpak kent drie hoofdlijnen die met elkaar samenhangen: lik-op-stuk, combinatie straf en zorg en instroombeperking.”
Meer weten?
Lees het complete interview met Ruud IJzelendoorn.
Op de opleiding ketenregisseur risicojeugd hoort u van o.a. Ruud IJzelendoorn hoe u samen met uw samenwerkingspartners komt tot een integrale aanpak van risicojongeren.