Grapperhaus op bezoek bij specialisten van eerste uur van het MIT in oprichting

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft op 10 juli j.l. kennis gemaakt met verschillende specialisten van de politie, het Openbaar Ministerie (OM), de Douane, Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst (FIOD), de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee (KMar) en Defensie die bouwen aan het Multidisciplinaire Interventie Team (MIT) in de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. 

Multidisciplinair Interventieteam

Deze mensen van het eerste uur van het MIT lieten tijdens een bijeenkomst in een hangar op Schiphol-Oost zien hoe belangrijk het delen van hun kennis is voor een betere aanpak van criminelen die proberen onze economische infrastructuur te misbruiken voor allerlei illegale praktijken. Vooral door enorme criminele geldstromen die zijn gemoeid met drugshandel dreigen misdadigers en hun facilitators die de illegale praktijken mogelijk maken, de legale economie en samenleving te corrumperen.

Het MIT bevindt zich op dit moment in de opbouwfase en zal de komende jaren uitgroeien tot een aanvullend team van circa 400 specialisten op het terrein van digitaal, internationaal en financieel toezicht, handhaving en opsporing. Door onder meer de bouw van een Data Ware House met expertise van alle betrokken diensten kan het team ervoor zorgen dat alle partners in de opsporing, toezicht en handhaving sneller schakelen. Hierdoor kunnen straks machtsposities van sleutelfiguren in de onderwereld en hun criminele facilitators die zich begeven in de bovenwereld beter worden opgerold, hun crimineel vermogen afgepakt en ook meer maatregelen worden genomen om barrières op te werpen om verder crimineel handelen te voorkomen.

Het MIT opereert in aanvulling op – en in samenwerking met de bestaande diensten, die zich met de aanpak van ondermijning bezighouden. Maar ook met private partners, zoals banken en logistieke bedrijven, wordt samengewerkt om kwetsbaarheden in de legale economische structuren bloot te leggen en gezamenlijk barrières op te werpen voor misbruik door criminelen.

Meer weten?

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Meervoudige problematiek op het snijvlak van zorg en veiligheid

“De landelijke agenda zorg en veiligheid vraagt van iedere regio om in 2025 een integrale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *