Het Aanjaagteam Ondermijning heeft in samenwerking met gemeenten, Regionale Informatie en Expertisecentra en de VNG de handreiking APV en ondermijning voor gemeenten gepubliceerd.
Integrale aanpak is noodzakelijk
Naast een criminaliteitsprobleem is ondermijning ook een (sociaal) maatschappelijk probleem. De gevolgen van ondermijning zijn groot voor de veiligheid en leefbaarheid in de buurt. Ondermijning is onzichtbaar en veelzijdig van aard en dit maakt het zo complex. Alleen samen kunnen we er wat aan doen. Gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Regionale Informatie en Expertise Centra en Omgevingsdiensten verzamelen steeds meer signalen van ondermijning.
Een bestuurlijke aanpak is een sterk instrument in de strijd tegen ondermijning. De handreiking APV en Ondermijning dient ter inspiratie voor gemeenten die hun Algemene Plaatselijke Verordening hiervoor willen inzetten. De handreiking bevat aandachtspunten voor de bestuurlijke aanpak van ondermijning, zoals;
- samenspel tussen bestuurlijke en de strafrechtelijke aanpak
- onderbouwde noodzaak van bestuurlijke maatregelen
- stand van de jurisprudentie
- voorbeeldbepalingen die ontleend zijn aan de model-APV van de VNG en enkele APV’s van gemeenten
- praktijkvoorbeelden die geïllustreerd zijn met interviews
Meer weten?
- De Handreiking APV en ondermijning is te vinden op VNG.nl
- Op het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit hoor je hoe je ondermijning veroorzaakt door criminele netwerken in jouw gemeente voorkomt.
- Op de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
- Op de cursus APV & Bijzondere Wetten leer je welk juridisch instrumentarium je tot jouw beschikking hebt om de leefbaarheid en veiligheid in wijken en buurten te waarborgen.