Het TT Festival is uniek

Sander ten Bosch kijkt tevreden terug op de laatste edities van het festival maar blijft wel kritisch.  “In het verleden hebben we nog wel een paar steken laten vallen. Met een organisatie van deze omvang is er altijd wel iets dat mooier, eenvoudiger of gewoon beter kan.”

Sander ten Bosch, projectleider van het TT Festival en spreker op het congres Veiligheid bij Evenementen.

Programmering

Het TT Festival is uniek. Ik denk dat er niet één festival is waar ondernemers zoveel tijd en geld investeren zonder dat er nog een druppel bier is verkocht. Ook zij zitten er met bezieling in. De programmering van de podia ligt ook volledig bij de ondernemers vertelt Sander ten Bosch: “We geven de verschillende podia wel een thema mee om voor iedereen een leuk aanbod te hebben. Ik denk dat we de afgelopen edities een mooie programmering hadden met goede namen voor een gratis festival. Je moet het ook niet vergelijken met een Pinkpop of Rock Werchter waar de programmering betaald wordt uit de entree. Een aantal jaar geleden hebben een aantal geldsponsors besloten om een topje op de programmering te zetten. Daar werd bijvoorbeeld De Staat van bekostigd. De Staat stond op Pinkpop voor 60.000 man. Bij hun optreden een aantal jaar geleden op het TT Festival stond 4000 man publiek. Als organisator en eigenaar van het plein is dat een schrijnende hoeveelheid, maar het kenmerkt ook het TT Festival als jaarlijks terugkerend feest van ontmoeting en gezelligheid. Grote namen als De Staat sorteren weinig effect. Zo heeft elk festival zijn eigen identiteit.”

Veiligheid

“De gemeente en de provincie hebben geld beschikbaar gesteld. Dat gaat volledig op aan veiligheid en facilitaire zaken. Het organiseren van een festival nu ten opzichte van vijftien jaar geleden is wel wat anders met alle dingen die zijn gebeurd.” Hoewel de TT-nacht een reputatie heeft zijn er de laatste jaren in absolute aantallen steeds minder incidenten te betreuren. Toch kenden ook de laatste edities geweldsincidenten met als triest dieptepunt de mishandeling en het overlijden van Tom de Munter in 2015. “Verschrikkelijk”, reageert Sander ten Bosch, “Toen ik dat hoorde en thuis aan mijn vrouw vertelde was ik behoorlijk aangeslagen. Had ik het kunnen voorkomen? Heb ik ergens een steek laten vallen? Ja, dat gaat wel door mijn hoofd, maar bij zulke hoeveelheden mensen heb je niet alles in de hand.  Vorig jaar hadden we 175000 bezoekers. Als je dan kijkt naar het aantal incidenten is dat minder dan op een gemiddelde stapavond in Groningen. Dat zegt ook veel over wat we investeren in veiligheidsmaatregelen. We denken ook goed na over de publiekstromen. We willen mensen triggeren om andere routes te nemen en het publiek te spreiden.”

Team

“Het is fijn om met een team aan iets te werken dat gewaardeerd wordt. We zijn ook best trots op wat we hebben neergezet, maar ik weet ook dat als er maar iets niet goed gaat het applaus snel verandert in boegeroep. We moeten af en toe zware besluiten nemen. Door daar met elkaar gezond over na te denken komen we een heel eind.”

Meer weten?

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Nieuwe werkwijze arbeidsongevallen zorgt voor meer veiligheidsbewustzijn bij bedrijven

84 procent van de bedrijven waar een arbeidsongeval is gebeurd, voert alle maatregelen die in …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *