Hoe garanderen we de veiligheid in 2020 bij zoveel evenementen?

In 2020 staan er veel meer grote evenementen op de agenda in Nederland dan andere jaren. Een paar evenementen op een rij:

  • Eurovisie Songfestival
  • Formule 1
  • EK Voetbal
  • Sail

Er worden daarnaast steeds meer evenementen in ons land georganiseerd. Het aantal festivals in Nederland is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 1000 per jaar. Festivalbezoekers verspreiden zich steeds meer over het land. Maar ook het aantal bezoekers van grote concerten is het afgelopen jaar gegroeid met ruim 3000 bezoekers extra. Evenementen zijn er niet alleen steeds meer, maar ze worden ook nog steeds groter en complexer.

Veiligheidsrisico’s nemen toe

De Nederlandse Veiligheidsbranche heeft onlangs aangegeven dat zij zich grote zorgen maken over het grote aantal evenementen in ons land. Zij geven aan dat de risico’s toenemen door onder meer een gebrek aan personeel en een gebrek aan coördinatie van gemeenten en politie. Door krapte op de markt kampen zowel politie als de veiligheidsbranche met personeelstekorten. Daarnaast zijn de kosten voor de inhuur van beroepskrachten hoog. Betrokkenen bij evenementen moeten volgens de veiligheidsbranche voldoende zicht hebben op de kwaliteit van beveiliging en de samenwerking met politie en andere overheden.

De Nederlandse veiligheidsbranche heeft aangegeven vanuit haar ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’ graag in gesprek te gaan met betrokken organisaties over;

  • De samenwerking tussen overheden
  • Vergunningverlening en het toezicht daarop
  • Het type bedrijven dat voor opdrachten in aanmerking komt

Meer weten?

Tijdens de masterclassreeks Veiligheid bij evenementen doe je ervaring op bij 4 toonaangevende evenementen zodat je de veiligheid op jouw evenement kunt verbeteren.

Leer tijdens de opleiding Coördinator Evenementenveiligheid hoe je samen met jouw publieke en private partners de veiligheid bij evenementen waarborgt.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Transities in de wereld van criminaliteit(sbestrijding)

Door Robert Kuipers, Coördinator Veiligheid bij Gemeente Venlo Een jaar of tien geleden begeleidde ik …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *