Hoe kan de aanpak van jeugdcriminaliteit jonge aanwas verminderen?

De aanpak van jeugdcriminaliteit vraagt om onze aandacht. Jan Roelands, Adviseur openbare orde en veiligheid bij Gemeente Veldhoven, ziet een toename in jonge aanwas én ernst van criminele acties. Dit is een zorgelijke ontwikkeling, zeker omdat er onvoldoende zicht op is. Hoe kan je dit probleem aanpakken?     

Trends binnen de jeugdcriminaliteit

Jongeren houden zich op steeds jongere leeftijd bezig met criminele activiteiten. De jongeren die zich hiermee bezig houden worden niet alleen jonger, maar de activiteiten worden ook steeds ernstiger van aard. Je denkt hierbij aan problemen als:

  • Middelengebruik
  • Wapengebruik
  • Vuurwerk
  • Depressie
  • Online leefwereld

Waarom zijn deze trends zorgelijk?

Deze problemen zijn op meerdere vlakken erg zorgelijk. We hebben namelijk niet genoeg zicht op de activiteiten, maar beschikken ook niet over de benodigde instrumenten en uitvoerende diensten om deze problemen allemaal aan te pakken. Jeugdcriminaliteit wordt nu dus niet voldoende aangepakt, waardoor overtredingen steeds heftiger worden en het algemeen welzijn van jongeren daalt.

Hoe verminderen we jonge aanwas?

Het is dus belangrijk om jonge aanwas in de jeugdcriminaliteit aan te pakken. Je grijpt hierdoor op tijd in, om zo jongeren te behoeden van een criminele loopbaan. Hoe kun je dit doen? Jan Roelands vertelt over de aanpak in Gemeente Veldhoven tijdens het congres Jonge aanwas uit de criminaliteit van SBO. Michiel Geuzinge, een andere spreker tijdens het congres, stelt dat een persoonsgerichte aanpak helpt om jeugdcriminaliteit aan te pakken, onder andere door de aantrekkingskracht van drugscriminaliteit te verminderen.

Leer van concrete voorbeelden

Ben jij benieuwd hoe Jan Roelands jeugdcriminaliteit heeft aangepakt in Gemeente Veldhoven? Schrijf je dan in voor het congres Jonge aanwas uit de criminaliteit! Je leert hier van diverse deskundige sprekers met concrete praktijkvoorbeelden hoe je jeugdcriminaliteit aan kunt pakken. Hierbij staat uitwisseling van kennis en ervaringen centraal! Ben jij benieuwd naar het programma? Download dan de brochure!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Excursie opleiding coördinator evenementenveiligheid tijdens 11e van de 11e in Den Bosch / Oeteldonk

We starten de opleiding Coördinator Evenementenveiligheid in de ochtend bij Seats2Meat in Den Bosch. Het …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *