Hoe krijg je zelfvertrouwen binnen waarheidsvinding?

Zelfvertrouwen is cruciaal om de waarheid boven tafel te krijgen. Alleen daarmee ben je in staat om de juiste beslissing te maken of de juiste hulp te bieden. Het is echter goed mogelijk dat je agressief gedrag tegenkomt in de zoektocht naar de waarheid. Anita van Stokkum, aanvraagbehandelaar van casussen omtrent de wet Bibob bij gemeente Laarbeek, komt dit vaak tegen. Ze werd hier voorheen onzeker van, maar nu niet meer. Hoe is ze zelfverzekerder geworden bij agressief gedrag?

Moeite met agressief gedrag bij waarheidsvinding

Ik merkte dat ik niet zeker was bij bepaalde vraagstukken en niet goed door kon pakken bij burgers die agressief gedrag vertoonden en zo tegen mij spraken. Ik viel daarvan stil”, aldus Anita. Het is moeilijk om dan de waarheid op tafel te krijgen en het integriteitsonderzoek goed uit te voeren. Anita wou dan ook weten hoe ze moet handelen in dit soort situaties, om daarin zelfverzekerder te worden.

Agressie is van de ander

Anita besloot om de vaardigheidscursus Waarheidsvinding van SBO te volgen, nadat ze al eerder de opleiding Bibob coördinator volgde. Ze kreeg bij een rollenspel exact het type persoon tegenover zich waarmee ze moeite had. “De docent zei dat ik moest onthouden dat de persoon naar me toekomt voor hulp bij iets wat hem zelf niet lukt. Ik heb de macht om hem te geven wat hij wilt, maar ook om te zeggen: ‘tot hier en niet verder’. De persoon reageert agressief omdat hij denkt dat het de beste manier is om te krijgen wat hij wilt”, aldus Anita.Het is dus belangrijk om te onthouden dat het een manier van reageren is van een bepaald persoon. Het ligt bij hem en niet bij mij”.

De waarheid komt makkelijker op tafel

Het helpt echt om de agressie bij de ander te laten en om afstand te nemen, dat heb ik al een paar keer ondervonden”, zegt Anita. Waarheidsvinding gaat echter niet alleen om conflicthantering, maar ook om gesprekstechnieken. Anita weet nu ook de juiste vragen te stellen om de waarheid op tafel te krijgen. “Ik heb nu een casus voor me waarbij ik een aantal vragen op papier stel, maar ook een aantal vragen waar ik hem mee wil confronteren. Ik stel die vragen nu bewust niet, zo heb ik mijn aanpak veranderd. Als hij op een andere manier antwoordt dan in zijn dossier, kan ik hem daarmee confronteren en de waarheid op tafel krijgen”.

Waarheidsvinding, gesprekstechnieken en conflicthantering

Ik zou de cursus aan iedereen aanraden. Je leert om goed te luisteren, vragen te stellen en alles goed vast te leggen. Ik ging naar de opleiding toe zonder te weten wat ik kon verwachten, maar de sfeer was vanaf het begin gemoedelijk, fijn en rustig. Hierdoor kon ik goed aan mijn eigen valkuilen werken. Ik wist dat ik een gebrek aan zelfverzekerdheid had op bepaalde vlakken, maar nu heb ik geleerd om het een plaats te geven en afstand te nemen. Ik weet nu dat ik het gewoon kan”.

Meld je aan

Wil jij net als Anita aan de slag met waarheidsvinding, gesprekstechnieken en conflicthantering? Meld je dan aan voor de cursus! Deze cursus is ook volledig op maat te volgen als Incompany-traject. Hierbij ga je concreet aan de slag met vraagstukken in jouw organisatie.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

De voordelen van de bestuursrechtelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit

Bestuursrechtelijke sancties maken het mogelijk om criminaliteit eerder en effectiever aan te pakken. De benodigde …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *