Hoe leer je van anderen in de domeinoverstijgende aanpak van ondermijning?

De aanpak van ondermijning staat in veel gemeenten op één. De afgelopen jaren is gebleken dat een integrale, domeinoverstijgende aanpak succes kan opleveren, maar hoe realiseer je dat? De opleiding Integrale aanpak ondermijning heeft Mike Brouwers, senior adviseur bij VNG, nuttige informatie én contacten opgeleverd. Met welk vraagstuk ging hij de opleiding in, en wat heeft het hem opgeleverd?

Domeinoverstijgende aanpak van ondermijning in de gemeente

Mike: “De VNG is gevraagd door twee ministeries om mee te denken over ondermijning: hoe moeten we de domeinoverstijgende samenwerking stimuleren? Het is namelijk erg waardevol dat meerdere domeinen samenkomen, zoals het veiligheidsdomein en het sociale domein. Die komen niet vaak samen, terwijl een goede samenwerking grote voordelen heeft. Als je kijkt naar ondermijning is bijvoorbeeld jonge aanwas in de criminaliteit een probleem: kwetsbare jongeren willen wat extra geld verdienen en doen allerlei klusjes voor de criminaliteit. Als zij via het sociale domein een oplossing zoeken, vragen deze jongeren een uitkering aan bij de gemeente. Zij krijgen dan vaak een uitnodiging, maar zien die brief niet. Als ze ook niet verschijnen na een tweede uitnodiging, wordt de uitkering niet toegekend. Vanuit het domein werk en inkomen is dit een succes, omdat er een uitkering minder wordt uitgekeerd. Hiermee maak je de kwetsbare jongeren echter alleen maar kwetsbaarder én vatbaarder voor criminaliteit. Het is dus belangrijk dat er met verschillende domeinen over dit soort casuïstiek gecommuniceerd wordt, zodat ondermijnende criminaliteit niet verder in de hand geholpen wordt”.

De samenwerking verbeteren en stimuleren

Ik wou leren hoe ik de samenwerking tussen verschillende domeinen kon verbeteren én stimuleren, VNG werkt namelijk voor en door gemeenten, en werd dus gevraagd om mee te denken over die samenwerking. Het kwam dus perfect uit om een opleiding te volgen, en dat is de jaaropleiding integrale aanpak ondermijning geworden”, deelt Mike. Niet alleen omdat deze opleiding perfect aansluit bij het vraagstuk, maar ook omdat deze werd aanbevolen door Frank van Summeren. Ik weet ook dat hij een groot netwerk heeft en hij dat graag openstelt voor anderen”.

Leerzame praktijkvoorbeelden

Ik vond meerdere dingen goed aan de opleiding. Ten eerste dat je een heel jaar bezig bent, maar dat het geen aanslag is op je agenda omdat je maar één bijeenkomst per maand hebt. Je gaat tijdens die bijeenkomsten met een klein groepje én goede sprekers aan de slag. George Rasker is er bijvoorbeeld, die heel enthousiast vertelt over wat je kan doen vanuit de gemeente om de kans op ondermijning te verkleinen. Begin klein, ga aan de slag en laat je niet ontmoedigen door privacy. Daarnaast kwam ook voormalig burgemeester van gemeente ’s-Hertogenbosch en voormalig eerste kamerlid Ton Rombouts spreken. Dat was erg interessant, want hij heeft veel calamiteiten meegemaakt, waaronder de zaak Benno L. De burgemeester is natuurlijk ook verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, maar het komt samen in veel verschillende domeinen. Hij heeft gezorgd dat het ambtelijk apparaat goed samenwerkt. Dit soort voorbeelden zijn erg waardevol”, zegt Mike.

Waardevolle contacten

Naast de leerzame sessies en praktijkvoorbeelden van sprekers, zijn de contacten die je opdoet tijdens deze opleiding misschien nog wel het meest waardevol. Ik heb tijdens de twaalf dagdelen heel veel mensen gesproken, aan mijn netwerk toegevoegd en gevraagd of zij een bijdrage kunnen leveren aan de domeinoverstijgende samenwerking. Het is erg fijn dat iedereen die aanwezig is enthousiasme meeneemt en hun netwerk openstelt. Het is een enorm leerzame opleiding geweest”, sluit Mike af.

Ga aan de slag met anderen

Wil jij net als Mike jouw netwerk uitbreiden, aan de slag met een concreet ondermijningsvraagstuk én leren van veiligheidsexperts uit de praktijk? Meld je dan aan voor de jaaropleiding Integrale aanpak ondermijning van SBO. Vraag de brochure aan voor een overzicht van het programma. Wil je deze opleiding samen op maat volgen met je team? Bespreek dan de mogelijkheden van een Incompany-traject met ons.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Patiënten, medewerkers en zorgverzekeraars in de luren gelegd: OM eist gevangenisstraf in zorgfraudezaak

Het Openbaar Ministerie (OM) eist twintig maanden gevangenisstraf tegen een 51-jarige vrouw verdacht van zorgfraude. …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *