Hoe pak je de georganiseerde misdaad slagvaardig aan?

De overheid werkt stevig aan de aanpak van georganiseerde misdaad. En dat is hard nodig. Lees bijvoorbeeld het boek De Achterkant van Nederland, de rapporten “De Achterkant van Amsterdam” en “Sluipend Gif”, boeken als “Maffiaparadijs”, “De Schiedamse cocaïnemaffia”, enzovoorts. Deze bieden een inkijk in de onderwereld en helaas ook hoe dat doordringt in de bovenwereld en de integriteit van de samenleving en de overheid aantast. De golf van liquidaties laat in overtreffende trap zien hoe de geweldsspiraal steeds verder escaleert en telkens weer nieuwe grenzen worden overschreden. In deze blog neemt Henk de Vries, Adviseur Veiligheid bij MB-ALL je mee in het toepassen van Bibob en de samenwerking met het RIEC.

De kracht van samenwerking

Burgemeesters pakken hun rol en gaan steeds nadrukkelijker met het onderwerp aan de slag. Betekent deze ontwikkeling dat de burgemeester als een soort “lokale sheriff” aan de slag moet? Daarover verschillen de meningen nogal. Naar mijn mening is vooral de kracht van samenwerking hier de oplossing. Als de gemeente samen met andere overheidsinstanties de georganiseerde misdaad slagvaardig aanpakt, ieder met inzet van de eigen instrumenten, integraal afgestemd, kunnen we nog veel verder komen dan nu het geval is.

Intensiveren van de aanpak

Binnen het RIEC-LIEC-stelsel wordt hier hard aan gewerkt. Met de impuls van 100 miljoen in 3 jaar uit het Ondermijningsfonds wordt dat versneld en versterkt. Het overgrote deel daarvan wordt in boven-lokale en regionale projecten doelgericht ingezet om concrete resultaten neer te zetten. Afgaand op de uitspraken van Peter Noordanus, voorzitter van het Landelijk Strategisch Overleg Aanpak Ondermijning, gaan we dat de komende periode meemaken en moeten we nu al voorsorteren op het nog verder intensiveren van deze aanpak. Hij spreekt van een plan voor de komende 10 jaar!

De kracht van samenwerking helpt daarbij. Als gemeente ben je daarin een van de partijen en ben je eigenlijk wel verplicht tegenover je partners om te zorgen dat je ook als gemeente optimaal inzetbaar ben. Dus zorg je dat je je instrumentarium en informatie-huishouding op orde zijn, voor het geval dat het inzetten daarvan nodig is. Dan ben je als gemeente een volwaardige RIEC-partner, waarop de anderen kunnen bouwen.

Bibob

Dat geldt ook bij de toepassing van het instrument Bibob. Hoe maak je daar gebruik van bij het vormgeven van je Bibob-beleid en hoe schakel je het RIEC in bij Bibob-onderzoeken. Waar kan jouw RIEC je helpen op de Informatie en Expertise. Elk RIEC heeft een Bibob-expert en elk RIEC kan jou helpen om de juiste informatie te vergaren.

Meer weten?

In de opleiding Bibob-coördinator gaan we in op de toepassing van de Wet Bibob en de rol van de RIEC’s daarin.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

NCTV: kans op een aanslag blijft reëel

De kans op een terroristische aanslag in Nederland is reëel. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *