Hoe zorg je voor een succesvolle re-integratie van Licht Verstandelijke Beperkte (LVB) gedetineerden?

In aanloop naar het congres Ketensamenwerking (ex-)gedetineerden interviewden wij een aantal praktijksprekers. We spraken Stephanie Verstraeten, Beleidsmedewerker Dienst Sociaal Domein bij de Gemeente Leeuwarden. Stephanie neemt ons mee in de aanpak van Licht Verstandelijke Beperkten (LVB) en wat jij eraan kunt bijdragen dat ook deze mensen goed kunnen re-integreren na detentie.

Integrale en wederkerige samenwerking

Het beleid van de gemeente Leeuwarden is sterk gefocust op een integrale en wederkerige samenwerking met alle betrokkenen en belanghebbende partners. Dat betekent dus expliciet mét ervaringsdeskundigen als kernpartner. Het doel is een domeinoverstijgende aanpak te ontwikkelen en daarmee de dienstverlening en ondersteuning in de gemeente ook toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

Toegankelijkheid is de norm!

Toegankelijkheid voor ondersteuning, faciliteiten en activiteiten is belangrijk voor álle bewoners, waaronder ook de ex-gedetineerden! In Leeuwarden werken we op een wezenlijke manier anders; ons beleid zit in de beginfase en kenmerkt zich door binnen alle domeinen en afdelingen van de gemeente Leeuwarden voor LVB in te zetten op:

  • Bewustwording
  • Herkennen
  • Signaleren

Bewustwording in alle lagen van de organisatie

Een initiatief wat nu loopt door deze benadering is bijvoorbeeld dat medewerkers van de gemeente Leeuwarden die contact hebben met burgers een workshop verzorgt door ervaringsdeskundigen met een LVB krijgen. Vervolgens krijgen zij nog een verdiepende training waarin men tools krijgt als medewerker hoe je je in gespreksvoering het beste kunt aansluiten bij inwoners met een LVB. Dit komt alle burgers ten goede aangezien aansluiten bij de ander belangrijk is als je elkaar wilt begrijpen.

Doordat er bewustwording is gekomen voor LVB door alle lagen van de organisatie, is de aanpak LVB op de inclusie agenda gezet. De inclusie agenda is een belangrijk onderdeel van toegankelijkheid in de brede zin. Iedereen doet mee!

Reintegratie van LVB gedetineerden

In de gevangenis kunnen gevangen een training krijgen waarop zij zichzelf inschrijven. Daarin leren zij bijvoorbeeld hoe ze, als ze weer vrij zijn, hun leven weer kunnen oppakken. Maar voor mensen met een licht verstandelijke beperking is dat niet genoeg. Zij zullen zich niet vanuit zichzelf opgeven voor zo een training en hebben vaak meer begeleiding nodig. De meeste mensen die uit de gevangenis komen, hebben niks meer. Geen huis, geen werk. En ook hun sociale netwerk is vaak weg. Dat is sowieso lastig, maar voor iemand met een licht verstandelijke beperking is de impact nog veel groter.”

Meer weten?

Tijdens het congres Ketensamenwerking (ex-)gedetineerden wisselen experts werkzaam bij de overheid, wetenschap en het bedrijfsleven kennis en ervaring uit over ketensamenwerkingsverbanden en praktijkcases.

Op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Ben jij voldoende op de hoogte van de laatste ontwikkelingen als QHSE-manager?

Als QHSE-manager ben jij verantwoordelijk voor het kwaliteit-, gezondheid-, veiligheid- en milieubeleid in jouw organisatie. …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *