Door de coronacrisis verkeren veel horecaeigenaren in zwaar weer. Criminelen zien veel kansen om deze, op dit moment, kwetsbare groep ‘uit de brand te helpen’. In sommige gevallen worden er leningen aangeboden tegen een hoog rentepercentage maar er zijn ook criminelen die het hele bedrijf willen overnemen of gebruik willen maken van het onroerend goed. Het doel van criminelen is om hun zwarte geld eenvoudig en snel wit te wassen.
Te mooi om waar te zijn
Wanneer je als horecaeigenaar een voorstel van een ondernemer krijgt dat eigenlijk te mooi is om waar te zijn, dan zou er een belletje moeten gaan rinkelen. Er zijn horecaeigenaren die via een prive bericht op Facebook benaderd worden om samen te werken. Of mensen die een financieringsvoorstel uit een tropisch paradijs krijgen. Dit soort zaken duidt vaak op malafide praktijken.
Eenmaal erin, kom je er niet zo makkelijk meer uit
Het klinkt voor horecaeigenaren erg aanlokkelijk om een keer mee te doen en zo uit de schulden te blijven. Maar wanneer je eenmaal meedoet, kom je er niet meer zo makkelijk uit. De criminelen hebben een eigen belang en de horecaondernemer is onderdeel geworden van het verdienmodel. Criminelen hebben dus geen behoefte om met de ‘samenwerking’ te stoppen.
Blijf Alert
Koninklijke Horeca Nederland is samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Aanjaagteam Ondermijning en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) een bewustzijn campagne gestart. Het ‘Blijf alert’ programma moet bewustzijn creëren, horecaeigenaren helpen om criminele investeerders te herkennen en een handelingsperspectief bieden.
Meer weten?
- Op het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit hoor je hoe je ondermijning veroorzaakt door criminele netwerken in jouw gemeente voorkomt.
- Op de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
- Op de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.
- Op de opleiding Integriteitscoördinator in het publieke domein leer je hoe je komt tot een integriteitsbeleid voor jouw organisatie.
- Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.