Horecaeigenaren benaderd door criminelen: van kook naar coke?

Door de coronacrisis verkeren veel horecaeigenaren in zwaar weer. Criminelen zien veel kansen om deze, op dit moment, kwetsbare groep ‘uit de brand te helpen’. In sommige gevallen worden er leningen aangeboden tegen een hoog rentepercentage maar er zijn ook criminelen die het hele bedrijf willen overnemen of gebruik willen maken van het onroerend goed. Het doel van criminelen is om hun zwarte geld eenvoudig en snel wit te wassen.

Te mooi om waar te zijn

Wanneer je als horecaeigenaar een voorstel van een ondernemer krijgt dat eigenlijk te mooi is om waar te zijn, dan zou er een belletje moeten gaan rinkelen. Er zijn horecaeigenaren die via een prive bericht op Facebook benaderd worden om samen te werken. Of mensen die een financieringsvoorstel uit een tropisch paradijs krijgen. Dit soort zaken duidt vaak op malafide praktijken.

Eenmaal erin, kom je er niet zo makkelijk meer uit

Het klinkt voor horecaeigenaren erg aanlokkelijk om een keer mee te doen en zo uit de schulden te blijven. Maar wanneer je eenmaal meedoet, kom je er niet meer zo makkelijk uit. De criminelen hebben een eigen belang en de horecaondernemer is onderdeel geworden van het verdienmodel. Criminelen hebben dus geen behoefte om met de ‘samenwerking’ te stoppen.

Blijf Alert

Koninklijke Horeca Nederland is samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Aanjaagteam Ondermijning en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) een bewustzijn campagne gestart. Het ‘Blijf alert’ programma moet bewustzijn creëren, horecaeigenaren helpen om criminele investeerders te herkennen en een handelingsperspectief bieden.

Meer weten?

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Versterkte aanpak dreigingen van andere landen

Minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) heeft vandaag namens acht bewindspersonen een versterkte aanpak van statelijke …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.