Binnen het experiment gesloten coffeeshopketen – ook wel wietexperiment geheten – zijn tot dit moment 7 telers aangewezen om legaal hennep en hasjiesj te produceren voor de verkoop in coffeeshops in 10 deelnemende gemeenten. De aangewezen telers zijn nu bezig met het opzetten van hun teeltbedrijven, waarna ze starten met de productie van hennep en hasjiesj. De tijd die de teeltbedrijven en betrokken gemeenten hiervoor nodig hebben, is bepalend voor het moment dat ze kunnen gaan leveren aan coffeeshops.
Dat hebben de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. De ministers bepalen in overleg met betrokken burgemeesters en de telers het startmoment dat kan worden geleverd aan de coffeeshops tijdens de zogeheten overgangsfase voor het experiment. Het is aan gemeenten om nu met de telers en de directe omgeving waar de bedrijven zich vestigen, vorm te geven aan de inrichting, en de communicatie hierover, die past bij de lokale situatie.
Van belang voor de planning
De komende periode zijn voor de planning verschillende zaken van belang, zoals de tijd die nodig is om de teeltlocaties klaar te maken en lokale omgevingsvergunningen hiervoor rond te krijgen. Het aanbod van hennep en hasjiesj moet voldoende zijn om de coffeeshops te bevoorraden. De kwaliteit en de diversiteit van de producten moeten ook op orde zijn.
Overgangsfase
Gedurende de overgangsfase kunnen de deelnemende coffeeshops, naast de gedoogde verkoop, de legaal geteelde hennepproducten verkopen. Na de overgangsfase start het wietexperiment, dat vier jaar in beslag zal nemen. Zodra de experimenteerfase is begonnen, mogen de deelnemende coffeeshops uitsluitend hennep en hasjiesj afkomstig van de aangewezen telers verkopen. Kortom, dan moeten zij binnen de gesloten coffeeshopketen werken.
Het streven is dat de aangewezen telers in de loop van de tweede helft van 2022 aan de nodige voorwaarden voldoen en de overgangsfase kan starten. Als de startdatum is vastgesteld, zal er blijvend worden gemonitord of de planning realistisch is en zal tevens worden gestuurd op mogelijkheden tot versnelling.
Aspirant-telers
De komende tijd kunnen naast de 7 al aangewezen telers nog maximaal 3 teeltbedrijven worden aangewezen voor het wietexperiment. Hiervoor lopen nog procedures met aspirant-telers. Bij de inrichting van het wietexperiment heeft het kabinet besloten dat er maximaal 10 teeltbedrijven kunnen meedoen om te zorgen voor voldoende aanbod.
Meer weten?
- Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
- Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen
- Tijdens de opleiding Gebiedsgerichte aanpak van leefbaarheid en veiligheid leer je kwetsbare gebieden transformeren naar een veilige en leefbare omgeving
- Tijdens de opleiding Integriteitscoordinator in het publieke domein leer je hoe jouw organisatie voldoet aan de wettelijke en basisnormen integriteit waaraan alle overheidsinstanties zich moeten houden.
- Tijdens de cursus Waarheidsvinding leer je de goede vragen stellen en de juiste antwoorden krijgen.
- Tijdens de opleiding bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
- Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
- Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.
- Tijdens de opleiding sluitende aanpak personen met verward gedrag leer je hoe je de opvang en hulpverlening voor personen met verward gedrag organiseert in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
- Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit.