Inspecties doen onderzoek naar ernstige incidenten door mensen met verward gedrag

3 inspecties doen samen een breed onderzoek naar ernstige en ook dodelijke incidenten waarbij mensen met verward gedrag de dader of verdachte waren. Zij waren vaak onder behandeling in de geestelijke gezondheidszorg en/of kregen ondersteuning vanuit hun gemeente. Daarnaast hadden zij soms een justitiële achtergrond. Ook doen de inspecties onderzoek naar het afschuwelijke steekincident op 1 februari in Nieuwegein. Een 11-jarig meisje werd doodgestoken. De verdachte is iemand die verward gedrag vertoonde. 

Het onderzoek wordt gedaan door Toezicht Sociaal Domein (TSD), samen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV). TSD is een samenwerkingsverband van 4 inspecties en richt zich ook op zorg en ondersteuning door gemeenten aan hun inwoners.

De afgelopen jaren zijn meerdere (calamiteiten)rapporten verschenen over ernstige incidenten waarbij mensen met verward of onbegrepen gedrag betrokken waren. De inspecties maken zich zorgen. In het bredere onderzoek leggen zij deze eerdere onderzoeken naast elkaar. En bekijken zij hoe zorgorganisaties, gemeenten en politie/justitie samenwerken om de juiste zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met verward gedrag, en desnoods strafrechtelijk op te treden. Bij het onderzoek naar het dodelijke steekincident in Nieuwegein is ook de ggz-zorgaanbieder betrokken, naast andere organisaties. 

Wil jij de signalen van onbegrepen gedrag op tijd kunnen herkennen?

Voorkom escalatie door de juiste ondersteuning en zorg. Dit vraagt om een geregisseerde inzet van zorg en veiligheid. Tijdens de opleiding Personen met onbegrepen gedrag leer je:

  • Hoe je personen met onbegrepen gedrag signaleert
  • Hoe je onveilige situaties en overlast in de openbare ruimte voorkomt
  • Hoe je samenwerkt met partners aan de aanpak
  • Hoe je informatie uitwisselt met partners
  • Hoe je de opvang en hulpverlening organiseert in jouw gemeente

5 dagen – start 9 september – meer informatie

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Stillegging van bedrijven bij misstanden met arbeidsmigranten

De Nederlandse Arbeidsinspectie krijgt meer mogelijkheden voor stillegging van werkzaamheden op een bedrijf wanneer er …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *