De berechting van ISIS-terroristen heeft hoge prioriteit voor Nederland. Goede bewijsvergaring is daarbij essentieel en moet plaatsvinden op de plek waar de misdaden zijn begaan en de slachtoffers zijn gemaakt. Minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz-Zegerius heeft deze week een werkbezoek gebracht aan Irak. De relatie tussen Nederland en Irak is goed en veelzijdig en er wordt nauw samengewerkt in de strijd tegen terrorisme en het opsporen en vervolgen van ISIS-terroristen.
“Terroristische daden mogen niet onbestraft blijven, en Nederland heeft daarin een belang voor uitreizigers uit Nederland. Mensen die willens en wetens ons land hebben verlaten om zich aan te sluiten bij een strijd die gericht is op het vernietigen van alles waar wij voor staan. Zich hebben aangesloten bij een terroristische organisatie. Die mogen hun straf niet ontkomen. Nederland trekt daarom samen op met Irak en andere landen in de vervolging van ISIS-terroristen om straffeloosheid te voorkomen”, aldus Yesilgöz-Zegerius.
Goede bewijsvergaring is van groot belang in het vervolgen van ISIS-terroristen. Daarom bracht de minister in Bagdad een bezoek aan het onderzoeksteam van de Verenigde Naties (UNITAD). Zij doen onderzoek naar de misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden begaan door IS-terroristen. Tijdens het bezoek sprak zij met speciaal Adviseur Christian Ritscher over het afsluiten van een bilaterale overeenkomst zodat ook Nederland gebruik kan maken van de database van UNITAD. Een aantal Europese landen als Duitsland en Zweden doen dat al en hebben verschillende ISIS-strijders met succes vervolgd. Ook spraken zij over het leveren van expertise en is extra financiële steun toegezegd.
Yesilgöz-Zegerius sprak in Bagdad ook met de voorzitter van The Supreme Judicial Council Zaidan, de nationaal veiligheidsadviseur Al-Araji en in Erbil met premier Barzani en minister van Binnenlandse Zaken Khalid van de Koerdische Autonome Regio. Tijdens de gesprekken heeft de minister het belang benadrukt van de vervolging van (Nederlandse) ISIS-strijders en de strijd tegen straffeloosheid. De samenwerking met de Irakese autoriteiten is daarin van groot belang. De minister heeft de steun van het Nederlandse kabinet voor de Yezidi-gemeenschap nog eens herhaald en dank uitgesproken voor de samenwerking voor gerechtigheid. Ook blijft het kabinet de mogelijkheden van berechting in de regio aftasten.
Het bezoek is afgesloten met een gesprek met vertegenwoordigers van de Yezidi-gemeenschap. Yesilgöz-Zegerius onderstreepte de steun van Nederland voor de Yezidi-gemeenschap in de strijd naar gerechtigheid voor de gruwelijkheden die hen is aangedaan. De vervolging van de daders is voor Nederland van groot belang en de organisaties die de slachtoffers bijstaan en helpen bij de traumaverwerking kunnen op volle steun van Nederland rekenen.
Yesilgöz-Zegerius: “Het is onmenselijk wat de Yezidi’s in IS-gebied is aangedaan. Het is schrijnend en onverteerbaar te horen. Nederland steunt de slachtoffers voor de volle 100%. Samen met de Irakese autoriteiten, UNITAD en het Nederlands Openbaar Ministerie en de politie wordt keihard gewerkt om te zorgen dat deze misdrijven niet onbestraft blijven. Ik doe er alles in wat in mijn vermogen ligt deze samenwerking te versterken.”
Meer weten?
- Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
- Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
- Tijdens de cursus Open bronnenonderzoek leer je alle facetten van open bronnenonderzoek; van onderzoeksvraag tot rapportage.
- Tijdens de masterclasstour Openbare Orde en Veiligheid bouw je je eigen programma door te kiezen uit 10 OOV-thema’s die passen bij jouw actuele vraagstukken.
- Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen.
- Tijdens de opleiding Gebiedsgerichte aanpak van leefbaarheid en veiligheid leer je kwetsbare gebieden transformeren naar een veilige en leefbare omgeving.
- Tijdens de opleiding Integriteitscoordinator in het publieke domein leer je hoe jouw organisatie voldoet aan de wettelijke en basisnormen integriteit waaraan alle overheidsinstanties zich moeten houden.
- Borg de sociale veiligheid binnen jouw organisatie en leer met de cursus Vertrouwenspersoon voor overheid en bedrijfsleven het juiste advies geven en optimale ondersteuning bieden
- Tijdens de cursus Waarheidsvinding leer je de goede vragen stellen en de juiste antwoorden krijgen.
- Tijdens de opleiding bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
- Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
- Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.
- Tijdens de opleiding sluitende aanpak personen met verward gedrag leer je hoe je de opvang en hulpverlening voor personen met verward gedrag organiseert in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
- Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit.