Kabinet presenteert subsidieregeling voor evenementen bij annulering

Organisatoren kunnen weer aan de slag met het plannen en organiseren van evenementen vanaf 1 juli 2021. Met een subsidieregeling staat het Rijk garant voor gemaakte kosten wanneer het evenement door coronabeperkingen onverhoopt niet door kan gaan. De organisatie ontvangt in dat geval het grootste deel (80%) van de kosten terug als gift, de overige kosten worden vergoed in de vorm van een lening. Er is 385 miljoen euro voor deze regeling gereserveerd. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat en minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de contouren van de regeling.

Door de coronacrisis en de geldende maatregelen konden in 2020 de meeste evenementen niet doorgaan. De annuleringskosten werden in veel gevallen gedekt door een annuleringsverzekering. Inmiddels hebben verzekeraars deze optie uit hun annuleringspolissen geschrapt. Hierdoor kunnen organisatoren het financiële risico van annulering voor komende evenementen zelf niet meer dragen.

Perspectief en zekerheid

Ook in 2021 is er veel onzeker. Het coronavirus is nog niet verdwenen en we zijn inmiddels geconfronteerd met andere varianten. Tegelijkertijd is het vaccineren gestart en dat zorgt juist voor perspectief. Op dit moment is de verwachting dat in juli iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik heeft gehad. De hoge interesse van mensen om deel te nemen aan een praktijktest (fieldlab) laat zien dat een groot deel van de bevolking uitkijkt naar een bezoek aan een concert, festival of voetbalwedstrijd. Het kabinet vindt het daarom belangrijk dat er voor de sector en de samenleving meer perspectief en zekerheid komt. Er kan dankzij deze garantie nu al gestart worden met de organisatie van evenementen, zodat deze weer plaats kunnen vinden zodra dat veilig en verantwoord is.

Staatssecretaris Keijzer:

Onze Nederlandse evenementensector is internationaal toonaangevend, en dat willen we graag zo houden. Niet alleen de organisatoren, ook het publiek hunkert weer naar een concert, een festival, een voetbalwedstrijd. Maar een evenement organiseren kost tijd. Door de huidige coronacrisis is het niet alleen lastig plannen, ook het dragen van de kosten zorgt voor onzekerheid. Met de garantie die met deze regeling gegeven wordt willen we die onzekerheid wegnemen, zodat de organisatoren en al die ondernemers die daar achter zitten weer aan de slag kunnen en we hopelijk in de zomer weer met zijn allen van een evenement kunnen genieten.

Minister Van Engelshoven:

In mijn gesprekken met vertegenwoordigers van de festivalbranche kwam vooral naar voren dat ze perspectief nodig hebben om te kunnen starten met organiseren. Deze regeling biedt hen de zekerheid om te starten met het organiseren van zomer- en najaarsfestivals. Als dan blijkt dat we, ook met de resultaten van de fieldlabs en de toename van het aantal vaccinaties, vergaande veiligheid kunnen organiseren, kunnen er meer bezoekers naar festivals en evenementen komen. En ons weer vermaken met muziek en al die andere vormen van cultuur die we nu zo moeten missen.

Garantie voor gemaakte kosten

De steun is bedoeld voor professionele organisatoren van evenementen die in Nederland gepland staan tussen 1 juli en 31 december 2021. Het gaat dan om festivals, concerten, sportevenementen en zakelijke evenementen. Met deze regeling staat het Rijk garant voor de gemaakte kosten, mocht het evenement onverhoopt door dan geldende coronamaatregelen toch niet door kunnen gaan. Het kabinet spant zich in om 3 tot 6 weken voor het geplande evenement duidelijkheid te verschaffen. De organisatie ontvangt in dat geval het grootste deel (80%) van de kosten terug als gift, voor de overige 20% kan een lening afgesloten worden. Extra kosten die, boven op de voorzienbare kosten voor veiligheid, moeten worden gemaakt als er last-minute veiligheidseisen worden gesteld, vallen niet binnen deze regeling.

Eerder geplande evenementen kunnen verplaatst worden naar een datum vanaf juli 2021 om aanspraak te kunnen maken op deze regeling. Hoewel het niet voorstelbaar is dat vanaf 1 juli evenementen weer kunnen plaatsvinden zoals vóór corona, gaat het kabinet ervan uit dat de situatie rond 1 juli beter beheersbaar is en het verantwoord is om weer evenementen organiseren. Met deze garantstelling is de evenementensector voldoende toegerust om weer voorzichtig te beginnen met het opstarten van evenementen waar velen zo reikhalzend naar uitkijken.

Meer weten?

Bij de opleiding Coördinator Evenementenveiligheid wordt uitgebreid stil gestaan hoe je in deze huidige tijd samen met jouw publiek en private partners toch een veilig evenement kunt inrichten!

Download Brochure

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Monitor Integriteit en Veiligheid: agressie en intimidatie richting politiek ambtsdragers blijft zorgelijk

Maar liefst 45% van alle decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, Statenleden, raadsleden en waterschapsbestuurders kreeg …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *