Kwart minder misdrijven in tien jaar tijd, maar niet in heel Nederland

In 2023 zijn 807 duizend misdrijven geregistreerd door de politie. Tien jaar eerder waren dit nog 1,1 miljoen misdrijven, een daling van 27 procent. In Groningen en Utrecht daalde het aantal geregistreerde misdrijven het minst (23 procent) en in Flevoland het meest (35 procent). Vooral het aantal vermogensmisdrijven, zoals diefstal, daalde. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over geregistreerde misdrijven.

In de afgelopen tien jaar daalde het aantal vermogensmisdrijven, zoals diefstal en bedrog, met een derde. Vooral woninginbraak, zakkenrollerij en diefstal uit of vanaf een auto werd minder geregistreerd. De vermogenscriminaliteit nam het meest af in Flevoland, Gelderland en Limburg.

Het aantal geweldsmisdrijven daalde tussen 2013 en 2023 landelijk met 27 procent. In Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland nam het aantal geweldsdelicten het meest af, met percentages tussen de 35 en 43 procent.

Vermogenscriminaliteit in Almere gehalveerd

Van de gemeenten met meer dan 70 duizend inwoners daalde het aantal gepleegde misdrijven per duizend inwoners het sterkst in Almere. Het aantal vermogensmisdrijven halveerde daar; diefstal uit of vanaf een personenauto, zakkenrollerij en woninginbraak namen de laatste tien jaar in Almere veel sterker af dan landelijk. Het aantal woninginbraken daalde in Almere zelfs met 87 procent.

Ook in Gouda, Maastricht, Zoetermeer, Sittard-Geleen en Hilversum daalde het totaal aantal gepleegde misdrijven per duizend inwoners met meer dan 40 procent. In Roosendaal daalde het aantal misdrijven per duizend inwoners het minst van alle gemeenten met meer dan 70 duizend inwoners (-16 procent).

In grote steden relatief veel criminaliteit

In de vijf grootste steden werd in 2023 meer criminaliteit gemeten dan landelijk; dit geldt voor alle vormen van criminaliteit. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven werden meer dan 65 misdrijven per duizend inwoners geregistreerd; landelijk was dat 45. Amsterdam was de gemeente met relatief de meeste misdrijven: 89 per duizend inwoners. Dit waren vooral veel meer vermogensmisdrijven dan landelijk. In Utrecht werden ook relatief veel vermogensmisdrijven geregistreerd.

Van de gemeenten met meer dan 70 duizend inwoners werden ook in Heerlen en Arnhem naar verhouding veel misdrijven geregistreerd. In de Hoeksche Waard registreerde de politie 23 misdrijven per duizend inwoners; daarmee is het een grotere gemeente met naar verhouding weinig criminaliteit.

Bron: cbs.nl – 16 december 2024

Meer weten?

Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
Tijdens de opleiding Aanpak overlast in de wijk leer je van praktijkcases over explosies in de wijk, overlastgevende jongeren, statushouders en personen met onbegrepen gedrag.
Tijdens de opleiding Adviseur Zorg en Veiligheid leer je de samenwerking tussen betrokken zorg- en veiligheidspartners organiseren en regisseren
Tijdens de cursus Aanpak Zorgcriminaliteit & Zorgfraude leer je zorgfraude herkennen, aanpakken en voorkomen
Tijdens de opleiding Informatiegestuurd adviseren OOV helpt je een goede informatiepositie opbouwen
Tijdens de cursus Aanpak complexe woonoverlast leer je woongenot terugbrengen en werk je aan een duurzame oplossing voor de overlastgever.
Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen.
Tijdens het congres Jonge aanwas uit de jeugdcriminaliteit hoor je hoe je tot succesvolle samenwerkings- verbanden komt bij de aanpak van jonge aanwas
Tijdens de cursus Omgaan met maatschappelijke onrust, polarisatie & radicalisering leer je onrust vroegtijdig signaleren en adequaat handelen
Tijdens de opleiding Coördinator Evenementenveiligheid leer je omgaan met risico’s zoals te grote bezoekersstromen, onvoorspelbare weersomstandigheden, excessief drugsgebruik en maatschappelijke onrust
Tijdens de opleiding Bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Personen met onbegrepen gedrag krijg je praktische handvatten en theoretische kaders om dit gedrag te begrijpen en beïnvloeden
Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Geen criminelen in bovenwereld

Op het oog legale bedrijven kunnen dienen als dekmantel voor illegale praktijken zoals het witwassen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *