In aanloop naar de vierde editie van het congres Veiligheid bij Evenementen, dat op 28 en 29 november 2017 plaatsvindt in de Vasim Fabriek Nijmegen, interviewden wij Marit Elders eigenaar van de Event Safety Academy, en dagvoorzitter van het congres. Marit is daarnaast hoofddocent van de opleiding coördinator evenementenveiligheid en de cursus Crowdmanagement in de praktijk. Zij heeft een ebook ontwikkeld over de 7 meest gemaakte fouten in evenementenveiligheid. De praktijk is haar uitgangspunt, omdat zij vindt dat het daar gebeurt en moet worden opgelost. En om het werken op en rond het evenemententerrein makkelijker en effectiever te maken, gebruikt ze haar ervaringen en opleidingen in projectmanagement en verandermanagement om de krachten te bundelen en het netwerk te versterken. Wij stellen haar een aantal vragen over haar ebook.
Er is veel belangstelling voor het e-book. Waarom denk je dat dat zo is?
“Goede vraag! Allereerst natuurlijk omdat het gratis is. Ha ha! Nee, ik denk ook omdat mensen graag lezen over gemaakte fouten. Fouten willen we natuurlijk graag voorkomen. En Nederland is natuurlijk ook wel een typisch land van het voorkomen en verbeteren. En van fouten, leer je.”
Hoe kom je aan deze 7 meest gemaakte fouten?
“Door te werken met collega’s uit het hele land, hoor ik steeds dezelfde dingen. Het beste voorbeeld is natuurlijk de zin ‘Het evenement moet toch gewoon doorgaan?!’. Dergelijke uitspraken zijn signalen van gebeurtenissen, beslissingen, beperkte informatieposities en/of het nalaten van taken. Fouten die het netwerk maakt, waardoor het netwerk en het vraagstuk in een impasse zit. Ik ben op zoek gegaan naar de achtergrond van deze signalen en welke zaken leiden naar oplossingen en het vlottrekken van de situatie. Het kost ons namelijk te veel om de situatie te laten zoals het is. Ik noem dit ook wel de veranderkundige signalen en de interventies die nodig zijn voor een positieve verandering. ”
Jij verwacht dus veel herkenbaarheid in het land bij deze fouten?
“Ja, inderdaad! Doordat ik op veel plekken dezelfde geluiden hoor, blijkt het dat de uitdagingen minder uniek zijn, dan dat er vaak gedacht wordt. Het ligt dus niet aan een specifieke omgeving, die burgemeester, jijzelf als persoon of die speciale wethoudercitymarketing. Het is minder uniek dan we denken. Bijna elke gemeente heeft namelijk die ene organisator die goed bij de gemeenteraad en B&W vertegenwoordigd is en de vergunning al heeft, voordat de aanvraag is gezien. Ik zie het dan ook meer als de status en volwassenheid van het vak evenementenveiligheid en besturen, waarin we min of meer dezelfde dingen meemaken. Dus, des te meer we onze ervaringen en fouten delen met elkaar, des te minder fouten de ander hoeft te maken. Er kunnen sneller hobbels genomen worden in de reis van het verder professionaliseren van evenementveiligheid.
Waarom de 7 fouten en niet bijvoorbeeld de 7 best practices?
“Het is makkelijker om te vertellen waar we goed in zijn en waar onze trots ligt. In mijn overstap naar ondernemerschap, moest ik juist leren om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk fouten te maken, omdat je daar het snelst van leert. Dat is lastig, want we rekenen onszelf en elkaar af op fouten. Daar moeten we vanaf.”
Klopt dat wel? Dat we het makkelijk vinden om te vertellen waar we trots op zijn?
“Nou, inderdaad heeft het ook een andere kant. Ik vraag mijn cursisten zich altijd voor te stellen door te vertellen waar hun uitdaging ligt èn waar ze trots op zijn. Dan blijkt vaak, dat we toch veel moeite hebben om te bedenken en te vertellen waar we trots op zijn. Jammer, want dat zijn juist ook verhalen waar andere cursisten en collega’s op zitten te wachten. Want waar de ene de uitdaging heeft, ligt de ander z’n trots. Als we dat nou eens meer gaan delen, dan wordt het voor iedereen makkelijker en vooral ook leuker!”
Zijn er niet meer fouten?
“Vast wel! Ik ben alleen altijd op zoek naar de hefboom; die ene kaart die het kaartenhuis in elkaar doet storten. Ik denk, dat wanneer we deze 7 fouten proberen te voorkomen, de rest vanzelf mee veranderd en we in een stroomversnelling terecht komen van verbeteren, van verder professionaliseren wat leidt tot minder overleg met meer resultaat! Dat is mijn doel.”
Ben je benieuwd?
Download hier gratis het ebook ‘De 7 meest gemaakte fouten in evenementenveiligheid’. Over de fouten die we maken, de dilemma’s die we hebben, wat ons dat kost en hoe we dat kunnen oplossen.
Meer weten?
Op het Congres Veiligheid bij Evenementen hoort u wat de mogelijke veiligheidsrisico’s zijn voor uw evenement.
Op de Cursus Risicoaansprakelijkheid bij Evenementen leert u hoe gevaarlijke situaties op uw evenement voorkomt.
Op de Opleiding Coördinator evenementenveiligheid leert u hoe u de veiligheid op een evenement in uw regio kunt waarborgen.
Op de Cursus Crowdmanagement in de praktijk leert u hoe u de vorming en verplaatsing van mensenmassa’s reguleert en fatale ongelukken op uw evenement voorkomt.