Home » Veiligheid » Openbare orde en veiligheid » Leiders criminele bendes te vaak buiten schot

Leiders criminele bendes te vaak buiten schot

De Nederlandse politie maakt te weinig werk van het opsporen van opdrachtgevers van ernstige misdaden. De leiders van lokale bendes blijven vaak buiten beeld, en dat hebben die criminelen inmiddels zelf ook door.

Onderzoek

Het is volgens onderzoeker Edward van de Torre een goed idee als vaker onderzoek zou worden opgestart naar criminelen of activiteiten waar nog géén aangifte van is gedaan. Als de opdrachtgevers worden gepakt, komen namelijk ook de daders van de relatief kleinere misdaden in beeld.

Misdaden die ongestraft blijven

Edward an der Torre legt uit welke misdaden dan ongestraft blijven: “Het gaat om misdaden waar minder snel melding van wordt gedaan, bijvoorbeeld drugshandel en productie, prostitutie, fraude, witwassen, intimidatie. Aan de andere kant wordt er wel meer werk gemaakt van zaken waar wel aangifte van wordt gedaan, zoals overval en straatroof, woninginbraak.”

Onevenredig veel capaciteit voor kleine delicten

Volgens Edward van der Torre is het logisch dat daar werk van wordt gemaakt, maar je ziet wel dat er onevenredig veel capaciteit gaat zitten in het aanpakken van de delicten. “De grote jongens weten daardoor te vaak buiten schot te blijven.”

Meer weten?
Op de cursus Bestuurlijke aanpak van georganiseerde misdaad leert u hoe u voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in uw gemeente.

Op de opleiding bibob coöordinater leert u hoe u de wet Bibob toepast in uw gemeente.

Op de cursus Informatie uitwisseling in de veiligheidsketen leert u hoe u informatie verzamelt, analyseert en uitwisselt in samenwerking met uw veiligheidspartners.

Over Edward van der Torre

Avatar
Onderzoeker bij Bureau Lokale Zaken, lector aan de Politieacademie en docent op de cursus Bestuurlijke aanpak van georganiseerde misdaad.

Bekijk ook

Eerste ministeriële conferentie tegen Belgisch-Nederlandse grensoverschrijdende criminaliteit

Vice-eersteminister en Minister van Justitie Koen Geens en Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *