Maatschappelijke onrust in jouw gemeente indammen. Hoe doe je dat?

De afgelopen weken stonden media er vol van; de rellende jongeren. Het speelde niet alleen in de grote steden als Utrecht, Amsterdam en Den Haag, maar ook in steden als Amersfoort en Hoogeveen. Verveling, de hitte en de coronacrisis zijn veelgenoemde oorzaken voor de rellende jongeren. Vaak is het goed om de oorzaak van een probleem aan te pakken, maar soms gaat het zo snel dat je het niet ziet aankomen. Als er dan eenmaal maatschappelijke onrust is ontstaan, hoe kun je dit dan zo goed mogelijk indammen?

Voeg voorbeeldfuncties toe

De rellen vinden veelal plaats in minder goede wijken, waar de afstand tot de overheid en samenleving groot is. Jongeren willen stoer doen en staan niet stil bij de gevolgen van agressie en geweld tijdens deze rellen. Ze zijn zich er niet van bewust dat ze bijvoorbeeld een strafblad kunnen krijgen, waardoor hun toekomst er (nog) slechter uitziet.

Ga met mensen die een voorbeeldfunctie voor de jongeren hebben de straat om met de jongeren in gesprek te gaan. Dit kunnen bijvoorbeeld jongerenwerkers uit de wijk, de plaatselijke Imam, een bekende influencer uit de omgeving of familie/bekenden uit de wijk zijn Door bekenden tijdens de rellen de straat op te sturen, worden de jongeren aangespoord om te vertrekken. Want de tuin van je moeders neef ga ik toch niet vernielen? Gezamenlijk kun je agressie en geweld indammen doordat jongeren zich bewust zijn van de consequenties van hun daden.

Gebruik social media

In het verleden had je maatschappelijke onrust snel in de gaten doordat je bijvoorbeeld zag dat hangjongeren elkaar opzochten in de speeltuin in de wijk. Later werd het al iets moeilijker doordat jongeren niet meer fysiek afspraken maar elkaar wisten te vinden via Facebook en Twitter. Inmiddels is er een groot web aan social mediakanalen waar jongeren elkaar kunnen vinden waardoor bijna het eind zoek is om al deze verschillende kanalen te monitoren.

Zorg dus dat je met de tijd mee gaat en dat de wijkagent ook digitaal gaat. Wijkagenten zijn de ogen en oren van de straat, maar digitale wijkagenten moeten de ogen en oren van het web zijn. Via social media als Whatsapp, Snapchat, Instagram of Tiktok kan een digitale wijkagent niet alleen ongeregeldheden signaleren, maar ook in contact komen met de jongeren en het gesprek met hen aangaan. Spreek niet alleen de ‘taal van de straat’ maar ook de ‘taal van het web’.

Meer weten?

In de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid ontwikkel je jezelf tot veiligheidsregisseur.

Op de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.

Op de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Ben jij voldoende op de hoogte van de laatste ontwikkelingen als QHSE-manager?

Als QHSE-manager ben jij verantwoordelijk voor het kwaliteit-, gezondheid-, veiligheid- en milieubeleid in jouw organisatie. …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *