Maatschappelijke spanning rondom jouw evenement: 3 tips om ermee om te gaan

De zwarte piet discussie, racistische uitingen tijdens carnaval, klimaatprotesten of woedende menigtes vanwege een vuurwerkverbod. De kranten staan er tegenwoordig vol mee. Voor en tegenstanders vliegen elkaar in de haren. En jij wilt er alleen een groot feest van maken. Hoe kun je de veiligheid waarborgen voor iedereen?

De dreigingen en bedreigingen beginnen vaak online tussen voor- en tegensanders. Zij kondigen demonstraties aan maar komen ze naar jouw gemeente of een naastliggende stad? Moet je protestvakken inrichten of zijn het ‘loze’ dreigementen? In deze blog geven we je 3 tips hoe je omgaat met maatschappelijke spanning rondom jouw evenement.

1. Houdt rekening met alle scenario’s

Breng voorafgaand aan je evenement alle scenario’s in kaart die zich kunnen voordoen. Houd niet alleen rekening met extreem slecht weer of een mogelijke terroristische aanslag, maar denk ook aan de ‘gewone burger’. Bij de intocht van sinterklaas kan ook een vader die aan de kant staat agressief worden omdat hij vindt dat een kinderfeest verpest wordt door voor- en tegenstanders van zwarte piet.

2. Beter goed gejat dan slecht verzonnen

Er zijn veel grote evenementen die op diverse plekken in het land georganiseerd worden. Denk bijvoorbeeld aan The Passion, Het glazen huis, Koningsdag of de Intocht van Sinterklaas. Wanneer je een evenement voor de eerste keer organiseert in jouw gemeente, kun je gebruik maken van draaiboeken van eerdere edities van het evenement. Waarschijnlijk lopen jullie voor een groot deel tegen dezelfde risico’s aan. Neem contact op met de verantwoordelijken van de eerdere editie van het evenement want zij hebben waarschijnlijk veel lessons learned met jullie te delen.

3. Maak een juiste overweging in zichtbare en onzichtbare maatregelen

Het zichtbaar zijn van beveiligers, politie en handhavers kan juist een gevoel van onveiligheid oproepen. Door veiligheidsprofessionals onderdeel te laten uitmaken van het publiek, neem je geen risico en zorg je dat de veiligheid toch gewaarborgd is. Ga in gesprek met jouw veiligheidspartners zoals politie, veiligheidsregio en gemeente en besluit gezamenlijk of je zichtbare of minder opvallende veiligheidsmaatregelen neemt.

Meer weten?

In de masterclassreeks Veiligheid bij evenementen krijg je een kijkje achter de schermen bij 4 toonaangevende evenementen om te leren hoe zij de veiligheid waarborgen. Na de masterclassreeks weet je welke veiligheidsrisico’s er op je af komen in geval van maatschappelijke onrust en tref je hierop veiligheidsmaatregelen.

Leer tijdens de opleiding Coördinator Evenementenveiligheid hoe je samen met jouw publieke en private partners de veiligheid bij evenementen waarborgt.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Verbinding na onrust en polarisatie in Amsterdam

Voorafgaand aan de week van het herstelrecht kwam onrust, conflict, intimidatie en geweld volop aan …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *