Marokkaanse jongeren in de marge

Hoe loopt het af met een groep criminele, tweede-generatie Marokkaanse jongeren uit de jaren tachtig van de vorige eeuw? En hoe kan het dat Nederland in de afgelopen dertig jaar nog geen oplossing heeft kunnen vinden voor de problemen die deze jongeren opleveren?

Criminele groep tweede-generatie Marokkaanse jongeren

In de jaren tachtig wist criminoloog en antropoloog Hans Werdmölder het vertrouwen te winnen van een criminele groep tweede-generatie Marokkaanse jongeren in de Amsterdamse wijk De Pijp. Nu, dertig jaar later, spoorde hij hen weer op. In zijn boek Marokkanen in de marge beschrijft hij hoe het de groep sindsdien vergaan is en legt zijn bevindingen langs de meetlat van de Nederlandse integratiepolitiek.

Ongrijpbaar

Tegelijkertijd luidt zijn vraag: Wat is er met Nederland aan de hand? Hoe is het mogelijk dat we een dertig jaar voortslepend probleem, criminele en overlast gevende Marokkaanse jongemannen in Nederland, niet kunnen oplossen? Zijn zij ongrijpbaar?

Teloorgang

Tot slot stelt hij aan de orde hoe de jaren tachtig-houding van gedogen, politieke correctheid, wegkijken en blind geloof in de vruchten van het multiculturalisme een desastreus effect heeft gehad op een groep Marokkaanse jongeren en hun opvolgers. Hij kritiseert ook het Nederlandse gedoog- en subsidiebeleid, dat in zijn ogen mede tot de teloorgang van deze groep heeft geleid. Zijn informanten zijn nooit op eigen benen komen te staan.

Meer weten?

Op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leert hoe u komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in uw gemeente.

Op de opleiding ketenregisseur risicojeugd leert u hoe u komt tot een integrale persoonsgerichte aanpak van risicojongeren.

Over Hans Werdmölder

Sociaal antropoloog en criminoloog en docent op de opleiding ketenregisseur risicojeugd en de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden.

Bekijk ook

Het samenscholingsverbod in de strijd tegen het coronavirus

Franc Pommer – Advocaat bij Hekkelman Advocaten en Notarissen Het coronavirus (COVID-19) houdt Nederland in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *