Met hond in de nor

Asielhonden krijgen dankzij gedetineerden een tweede kans. De veroordeelden trainen de honden volgens een strak programma en doen daar zelf ook hun voordeel mee.

Marlies de Bats en Betty Buijtels, docenten op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden en initiatiefnemers van Dutch Cell Dogs, een stichting die gespecialiseerd is in het begeleiden van gedetineerden in het trainen van asielhonden.

Getraumatiseerd, agressief, wantrouwend en bang

Afgedankte asielhonden van de moeilijkste soort; getraumatiseerd, agressief, wantrouwend en bang. Juist voor deze honden biedt Dutch Cell Dogs een opmerkelijk trainingsprogramma zodat het lieve huishonden worden. De trainers – gedetineerden – lijken er ook baat bij te hebben.

Levenslang gevangen zonder toekomstperspectief

De keuze om gedetineerden als trainers in te zetten, is het idee van Marlies de Bats en Betty Buijtels. Beiden zijn hondengedragstherapeuten, gedragskeurmeesters en kynologisch inspecteurs. Zij werden geïnspireerd door een Amerikaans televisieprogramma waarbij honden werden getraind door levenslang gevangenen zonder toekomstperspectief buiten gevangenismuren.

Marlies de Bats en Betty Buijtels bedachten binnen de Nederlandse restricties een soortgelijk programma. ‘Een verschil met de VS is dat we de honden niet in de gevangenis achterlaten, omdat gedetineerden van het eind van de middag tot acht uur ’s ochtends opgesloten zitten.’

Dutch Cell Dogs bezit zelf geen honden, maar werkt samen met bijna alle asielen in Nederland. Ze brengen de honden voor de training naar de gevangenis en nemen ze daarna weer mee naar het asiel. Nog een verschil: de Amerikaanse instructeurs zijn vrijwilligers, maar Dutch Cell Dogs werkt alleen met professionele hondentrainers.

Focus op de honden

In tegenstelling tot verschillende therapievormen voor gedetineerden ligt de focus van Dutch Cell Dogs op honden. Dat geeft de deelnemers een vrijer gevoel, want ze hoeven zich niet te verantwoorden waarom ze vast zitten. ‘Er hangt in de gevangenis een negatieve sfeer, dat moet geen weerslag hebben op de honden,’ zegt Marlies de Bats.

Aan elkaar gekoppeld

Hond en trainer worden specifiek aan elkaar gekoppeld. Dat begint met intake-gesprekken door de instructeurs die vervolgens een hond aan een gedetineerde koppelen. Zo krijgt een drukke jongen een rustige hond zodat hij wat afremt of juist een drukke hond om te zien hoe moeilijk het is om om te gaan met iemand die druk en ongeïnteresseerd is.

Strenge regels

De regels van Dutch Cell Dogs zijn streng. De instructeurs houden geen rekening met voorkeur voor een bepaalde hond. Als een trainer niet komt opdagen – bijvoorbeeld als gevolg van verblijf in isolatie na een knokpartij, of geen zin of wat voor reden dan ook – mag hij of zij niet meer meedoen. Ook de hond is dan uitgeschakeld.

Als de hond uitvalt of agressief is tegen andere honden terwijl dat te voorkomen was, krijgt de trainer een waarschuwing. Gebeurt het een tweede keer, dan liggen beiden eruit want in dat geval heeft de hond geleerd succesvol agressief te zijn.

Veel positieve veranderingen

De vijftien gevangenissen en inrichtingen waar Dutch Cell Dogs actief is, werken allemaal mee. ‘Wij zien heel veel positieve veranderingen tijdens de trainingen en dat wordt ook besproken met de gevangenissen,’ zegt Marlies de Bats. ‘Maar wij zijn hondengedragstherapeuten en wij houden ons bij onze leest.

Meer weten?

Op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden hoort u van o.a. Marlies de Bats en Betty Buijtels hoe u zorgt voor een goede re-integratie van ex-gedetineerden in uw gemeente.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Geen criminelen in bovenwereld

Op het oog legale bedrijven kunnen dienen als dekmantel voor illegale praktijken zoals het witwassen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *