Hoeveel verschilt een georganiseerde misdaadorganisatie met een legale organisatie

Georganiseerde criminele organisaties hebben ook een soort van bedrijfsvoering proces. In deze blog delen we 5 kenmerken waarin een misdaadorganisatie bijna vergelijkbaar is met een legale onderneming.

1. Inspelen op de behoeftes van de markt

Ondernemers zijn altijd op zoek naar kansen en dat zijn criminelen ook. Tijdens de coronapandemie zijn er ondernemers gestapt in het gat in de markt naar bijvoorbeeld mondkapjes of zelftesten. Criminelen zijn net zo flexibel en wendbaar. Zij stappen makkelijk over in de productie van bijvoorbeeld pillen naar crystal meth nu er tijdens de coronapandemie geen festivals etc. zijn waar veel pillen worden gebruikt. Wanneer de vraag van de markt dus veranderd, spelen zij hier makkelijk op in.

2. Digitaliseringsslag

De wereld heeft de afgelopen jaren een digitaliseringsslag gemaakt. Dit geldt ook voor criminele organisaties. Criminelen communiceren met versleutelde telefoons. Daarnaast maken zij bijvoorbeeld gebruik van crypto en bitcoins voor betalingsopdrachten.

3. Transport en logistiek

Goederen voor de productie moeten aangeleverd worden en het uiteindelijke product moet bij de klant terecht komen. Ook hierin verschilt het algemene bedrijfsproces niet zoveel van een legale onderneming.

4. Personeelsplanning

Je kunt een onderneming niet in je eentje draaiende houden. Net als bij een legale organisatie, werft een criminele organisatie haar personeel. Havenpersoneel dat tegen een laag loon werkt, is vaak een makkelijk prooi voor criminelen omdat zij dan veel meer geld kunnen verdienen. Of wat denk je van die jongere die als vakkenvuller werkt maar zo graag de allernieuwste iphone wilt? Via de criminele organisatie kunnen zij veel sneller veel meer geld verdienen en dan is de verleiding groot.

5. Groot netwerk

Dit kenmerk is bij een misdaadorganisatie misschien nog wel van meer belang dan bij een legale organisatie. Waar een crimineel vroeger het liefst zo veel mogelijk onder de radar bleef, heeft een misdaadorganisatie tegenwoordig juist legale structuren nodig. Toch is hier een vergelijking te maken omdat vaak (lokale) ondernemers ook lokaal een groot netwerk hebben waarvan zij voor hun onderneming gebruik maken. Zo hebben criminelen bijvoorbeeld douaniers in de haven nodig die het hek voor hen laten openstaan of een raadslid die het BIBOB onderzoek door de vingers ziet.

Er zijn uiteraard meerdere vlakken waarop een georganiseerde misdaadorganisatie verschilt van een legale onderneming, maar 1 onderdeel steekt daar met kop en schouders bovenuit: het verkregen vermogen moet witgewassen worden.

Meer weten?

In de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je georganiseerde criminaliteit op een integrale manier aanpakt.

Download Brochure


In de jaaropleiding Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je ondermijning op een bestuurlijke manier aanpakt.

Download Brochure

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Monitor Integriteit en Veiligheid: agressie en intimidatie richting politiek ambtsdragers blijft zorgelijk

Maar liefst 45% van alle decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, Statenleden, raadsleden en waterschapsbestuurders kreeg …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *