Onzinnig veiligheidsbeleid

Door Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en docent op de cursus Projectmanagement in het veiligheidsdomein.

Bedrijven die serieus hun verantwoordelijkheid voor veiligheid willen nemen, moeten zich niet blind staren op het naleven van de regelgeving van de overheid. Met het reserveren van een veiligheidsbudget dat vrij beschikbaar is en een kritischere blik naar toeleveranciers maken bedrijven grotere stappen in hun eigen veiligheidsbeleid.

Zinvolle veiligheidsmaatregelen

Ira Helsloot vindt dat overheid en bedrijven zich niet moeten ingraven in onzinnig veiligheidsbeleid. “Denk je dat het veilig is als je overal groene bordjes hebt hangen?” Meer regels leiden niet per definitie tot meer veiligheid. Als zij leiden tot bovenmatige investeringen kan het effect zelfs negatief uitpakken, stelt Ira Helsloot op basis van onderzoek. Ira Helsloot ziet liever dat bedrijven zinvolle veiligheidsmaatregelen nemen op basis van eigen verantwoordelijkheid.

Focus

Hoe kunnen bedrijven morgen beginnen met het advies van Ira Helsloot? “Investeer allereerst in een vrij beschikbaar budget voor de veiligheidskundigen. Daarmee kun je gerichter prioriteiten stellen en adequater problemen oplossen. Er ligt nu te veel focus op het bijhouden van de geplande onderhoudsschema’s en het volgen van dikke veiligheidsprotocollen”, weet de hoogleraar.

Ketenaansprakelijkheid

In de twee plaats pleit Ira Helsloot ervoor dat bedrijven de verantwoordelijkheid voor de hele productieketen voor hun rekening te nemen. “Kijk eens kritisch naar je toeleveranciers die vaak op prijs en niet op hun veiligheidsbeleid uitgekozen worden. Daar zit een groot probleem.”

Meer weten?
Tijdens de cursus Projectmanagement in het veiligheidsdomein leert u van o.a. Ira Helsloot hoe u een omvang en complex veiligheidsproject, zonder grote kostenoverschrijdingen, in goede banen leidt.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Asbest verwijderen gebeurt nog te vaak onveilig

Asbest wordt vaak niet veilig verwijderd. Bij bijna een derde van de inspecties ziet de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *