Driekwart van de Nederlanders (74%) die in het afgelopen jaar een NL-Alert testbericht ontvingen, herkent hierdoor een NL-Alert bij een echte noodsituatie. Ook informeert meer dan de helft (56%) bij anderen of zij datzelfde testbericht hebben ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Om iédereen te laten ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen, zendt de overheid op maandag 6 december rond 12:00 uur een NL-Alert testbericht uit.
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Denk aan een grote brand, rookwolk met giftige stoffen of terroristische aanslag. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, kom in actie en informeer anderen.
Twee keer per jaar
Elk jaar op de eerste maandag in juni en december verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht. Zo weet je hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Indien de eerste maandag van de maand op een feestdag valt, wordt het testbericht de eerstvolgende maandag verstuurd. 7 op de 10 Nederlanders die afgelopen jaar het NL-Alert testbericht ontvingen gaven aan dit prettig te vinden. Ook meet de overheid na afloop van de testberichten het bereik van NL-Alert. Het eerste testbericht voor 2022 verzendt de overheid op maandag 13 juni 2022.
NL-Alert testbericht
NL-Alert 06-12-2021 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english
Check je mobiel
NL-Alerts ontvang je op je mobiele telefoon. Ook zie je NL-Alerts op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer. Ontvang je een NL-Alert op je mobiel, dan hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Let wel op, het NL-Alert testbericht kan luid binnenkomen wanneer je je oordopjes of een koptelefoon gebruikt.
Meer weten over NL-Alert? Kijk op nl-alert.nl.
Meer weten?
- Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
- Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen
- Tijdens de opleiding Gebiedsgerichte aanpak van leefbaarheid en veiligheid leer je kwetsbare gebieden transformeren naar een veilige en leefbare omgeving
- Tijdens de opleiding Integriteitscoordinator in het publieke domein leer je hoe jouw organisatie voldoet aan de wettelijke en basisnormen integriteit waaraan alle overheidsinstanties zich moeten houden.
- Tijdens de cursus Waarheidsvinding leer je de goede vragen stellen en de juiste antwoorden krijgen.
- Tijdens de opleiding bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
- Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
- Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.
- Tijdens de opleiding sluitende aanpak personen met verward gedrag leer je hoe je de opvang en hulpverlening voor personen met verward gedrag organiseert in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
- Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit.