Op maandag 13 juni 2022 wordt er weer een NL-Alert testbericht uitgezonden. Veel mensen vinden dat belangrijk, blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vooral mensen van 75 jaar en ouder vinden het fijn dat de overheid ieder half jaar een NL-Alert testbericht verstuurt. 9 op de 10 mensen uit die leeftijdsgroep die het afgelopen jaar een NL-Alert testbericht ontvingen, geven aan het testbericht belangrijk te vinden. Door het testbericht herkent twee derde een NL-Alert bij een echte noodsituatie.
Bijna driekwart van de 75-plussers ontvangt het NL-Alert testbericht direct op hun mobiele telefoon. Daarmee is het bereik van NL-Alert ook onder deze groep groot. Maar het kan nog beter. 75-plussers hebben vaker dan andere leeftijdsgroepen hun mobiele telefoon uitstaan. Om mensen van 75 jaar en ouder aan te moedigen hun mobiele telefoon op te laden en aan te zetten, startte de overheid in mei de NL-Alert campagne ‘Laad ‘m op en laat ‘m aan’ gestart.
Zelf NL-Alert ontvangen? Laad ‘m op en laat ‘m aan
Om NL-Alert te ontvangen, moet uw mobiele telefoon zijn opgeladen én aanstaan. Een NL-Alert wordt alleen tijdens noodsituaties een uur lang uitgezonden. Het bericht komt niet binnen als u uw mobiele telefoon op een later moment weer aanzet. Staat uw mobiele telefoon dat hele uur uit, dan mist u het NL-Alert.
Om NL-Alert te ontvangen op uw mobiele telefoon, hoeft u niets in te stellen. Bovendien is NL-Alert gratis en anoniem, uw telefoonnummer blijft onbekend. Bij een NL-Alert op uw mobiel, laat uw telefoon een luid en doordringend alarmgeluid horen. Het geluid klinkt anders dan een normaal bericht. Door het geluid is direct duidelijk dat het om een noodsituatie gaat. Let wel op, als u een koptelefoon ophebt of oordopjes in hebt kan het luid klinken. Ontvangt u een NL-Alert? Lees het bericht meteen, kom in actie en informeer anderen.
NL-Alert herkennen met testbericht
Op de eerste maandagen in juni en december verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht. Aan de hand van het testbericht herkent u het NL-Alert óók als er een echte noodsituatie is. Omdat de eerste maandag in juni een feestdag is, verstuurt de overheid het NL-Alert testbericht op maandag 13 juni.
Het belang van NL-Alert
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat waarschuwt en informeert over noodsituaties. Denk aan een grote brand, rookwolk met giftige stoffen of een terroristische aanslag. In een NL-Alert staat uitgelegd wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie en updates kunt vinden.
Kijk voor meer informatie op www.nl-alert.nl.
1 Onderzoek van 25 t/m 29 april 2022 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Er namen ruim 2000 Nederlanders (16+) deel die in het afgelopen jaar een NL-Alert noodmelding en/of testbericht hebben ontvangen.
2 Onderzoek van 7 en 8 december 2021 uitgevoerd door DVJ Insights in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Aan het onderzoek namen 2.629 Nederlanders (12+) deel.
Meer weten?
- Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
- Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
- Tijdens de jaaropleiding Regie in besturen van veiligheid leer je succesvol regievoeren op veiligheidsvraagstukken in een politiek-bestuurlijke omgeving.
- Tijdens de cursus Aanpak complexe woonoverlast leer je woongenot terugbrengen en werk je aan een duurzame oplossing voor de overlastgever.
- Tijdens de cursus Open bronnenonderzoek leer je alle facetten van open bronnenonderzoek; van onderzoeksvraag tot rapportage.
- Tijdens de masterclasstour Openbare Orde en Veiligheid bouw je je eigen programma door te kiezen uit 10 OOV-thema’s die passen bij jouw actuele vraagstukken.
- Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen.
- Tijdens de opleiding Gebiedsgerichte aanpak van leefbaarheid en veiligheid leer je kwetsbare gebieden transformeren naar een veilige en leefbare omgeving.
- Tijdens de opleiding Integriteitscoordinator in het publieke domein leer je hoe jouw organisatie voldoet aan de wettelijke en basisnormen integriteit waaraan alle overheidsinstanties zich moeten houden.
- Borg de sociale veiligheid binnen jouw organisatie en leer met de cursus Vertrouwenspersoon voor overheid en bedrijfsleven het juiste advies geven en optimale ondersteuning bieden
- Tijdens de cursus Waarheidsvinding leer je de goede vragen stellen en de juiste antwoorden krijgen.
- Tijdens de opleiding bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
- Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
- Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.
- Tijdens de opleiding sluitende aanpak personen met verward gedrag leer je hoe je de opvang en hulpverlening voor personen met verward gedrag organiseert in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
- Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit.