De Groningse politie waarschuwde deze week op hun Facebookpagina voor kerntrekken: een populaire inbraakmethode waarmee een inbreker binnen 30 seconden de meeste sloten kan forceren. En dat is zonde, want door één simpele, preventieve maatregel te nemen, kun je al voorkomen dat een inbreker door middel van kerntrekken je woning binnendringt.
Wat is kerntrekken?
Kerntrekken, ook wel ‘de Roemeense methode’ genoemd, is een populaire inbraakmethode waarbij een inbreker een schroef in de cilinder van het slot draait, bijvoorbeeld met een schroevendraaier of boor. De cilinder wordt vervolgens met een gereedschap uit het slot getrokken. Zodra de cilinder uit het slot getrokken is, draait de inbreker het slot open en kan hij de woning betreden. Sloten die niet bestand zijn tegen deze inbraakmethode, zijn al binnen een halve minuut te forceren.
Voorkom kerntrekken met Anti-Kerntrekbeslag
Een van de beste preventieve maatregelen die je kunt nemen tegen kerntrekken, is Anti-Kerntrekbeslag. Dit is een veiligheidsbeslag dat kerntrekken onmogelijk maakt, doordat de cilinder door een sterk en massief metaal ingesloten is. De metalen buitenlaag die voor de cilinder zit is niet te buigen en draait mee met de kern. Hierdoor kan er geen schroef in de cilinder gedraaid worden en blijft het slot intact.
Welk Anti-Kerntrekbeslag heb ik nodig?
Anti-Kerntrekbeslag is verkrijgbaar in verschillende lengtes. De montage ervan is niet moeilijk, maar vraagt wel om precisie. Ook heb je er speciale bouwapparatuur voor nodig. Deze klus kun je dan ook beter aan ervaren slotenmaker over laten, zodat je zeker weet dat het slot op de juiste manier wordt gemonteerd.
Heb ik nieuwe sloten nodig voor Anti-Kerntrekbeslag?
Navraag bij beveiligingsexpert Slotenmaker Snel leert dat bestaande sloten eenvoudig zijn aan te passen naar een veiligheidsbeslag. Belangrijk daarbij is wel dat hetzelfde merk Anti-Kerntrekbeslag wordt gebruikt. De afmetingen van de sloten verschillen namelijk per merk, waardoor een Anti-Kerntrekbeslag niet op ieder slot past.
Maak gebruik van gecertificeerd slot- en sluitwerk
Om er zeker van te zijn dat het veiligheidsbeslag voldoende beveiliging biedt, wordt aanbevolen om te kiezen voor SKG-sloten met minstens twee sterren. De sterren geven de mate aan waarin de sloten inbraakwerend zijn. Er bestaan drie gradaties van de SKG-sterren, waarbij twee sterren aangeeft dat de sloten zwaar beweerd zijn tegen inbraken. Merken die erkende slotenmakers gebruiken zijn: BUVA, DOM, CISA, Yale en LIPs.
De week van de Veiligheid
De Week van de Veiligheid (9 t/m 15 oktober) staat in het teken van veiligheid. De donkere dagen komen er weer aan, wat betekent dat de kans op criminaliteit toeneemt. Zowel bedrijven als particulieren worden deze week aangespoord preventieve maatregelen te nemen om de kans op inbraken en overvallen zo klein mogelijk te maken. Geen beter moment dan nu dus om je woning goed te beveiligen! Meer informatie over de Week van de Veiligheid is de vinden op https://deweekvandeveiligheid.nl/
Meer weten?
Op het congres Veiligheid in de wijk hoort u hoe u de veiligheid en leefbaarheid in uw wijk bevordert.
Op de cursus Wetgeving & Security leert u wat de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van security.
Op de cursus Veiligheid met technologie in de openbare ruimte leert u hoe u met technologische toepassingen een veilige omgeving creëert.