Nieuwe richtlijn versterkt psychosociale ondersteuning voor hoog-risicoberoepen

Professionals in de frontlinie krijgen betere opvang en nazorg bij ingrijpende gebeurtenissen. Vanaf dinsdag 18 maart is de richtlijn Psychosociale ondersteuning binnen hoog-risicoberoepen beschikbaar. Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel nam de richtlijn officieel in ontvangst.

De herziene richtlijn biedt werkgevers en organisaties concrete handvatten om medewerkers in hoog-risicoberoepen beter te ondersteunen na ingrijpende gebeurtenissen. De richtlijn is ontwikkeld om duurzame inzetbaarheid te bevorderen en werkuitval door stressgerelateerde klachten of psychotrauma zoveel mogelijk te voorkomen.

Waarom deze richtlijn?

Politiemensen, brandweerlieden, ambulancepersoneel, defensiemedewerkers en andere professionals in hoog-risicoberoepen worden tijdens hun werk regelmatig geconfronteerd met dreiging, agressie, geweld en menselijk leed. Deze intense ervaringen kunnen grote impact hebben op hun welzijn en functioneren. Tijdige en gerichte psychosociale ondersteuning is essentieel om klachten te voorkomen en medewerkers veilig en gezond hun werk te laten doen.

De Taskforce Onze hulpverleners veilig heeft, om deze ondersteuning te verbeteren, ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises de opdracht gegeven om de richtlijn te herzien. Dit is gebeurd in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit verschillende hoog-risicoberoepen

Een brede samenwerking voor een veilige werkomgeving

De herziene richtlijn is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen uit het veld. Dit maakt het een actuele en op bewijs gebaseerde kwaliteitsnorm, die door een brede vertegenwoordiging van professionals is onderschreven en ingebed in bestaande wet- en regelgeving.

Pieter Verhoeve, voorzitter van de Taskforce Onze hulpverleners veilig:“Medewerkers in hoog-risicoberoepen zetten zich dagelijks in voor onze veiligheid. Daarom is het van groot belang dat zij zelf ook de juiste ondersteuning krijgen, zowel preventief als in de nazorg na incidenten. Deze richtlijn helpt werkgevers om dit goed te organiseren.”

Fieke Bruggeman-Everts, projectleider ARQ, benadrukt het belang van continue samenwerking: “Met deze richtlijn kunnen werkgevers hun processen voor psychosociale ondersteuning optimaliseren. Zo zorgen we ervoor dat medewerkers niet ongezien met klachten blijven rondlopen. Het is daarnaast cruciaal om de kennisuitwisseling in stand te houden, zodat we opvang en nazorg verder kunnen verbeteren.”

Wat betekent dit voor werkgevers?

De richtlijn biedt werkgevers in hoog-risicoberoepen een concrete leidraad voor:

  • het inrichten van effectieve psychosociale ondersteuning binnen organisaties;
  • het herkennen en signaleren van psychosociale klachten bij medewerkers;
  • het verbeteren van opvang en nazorg na ingrijpende gebeurtenissen;
  • het versterken van preventieve maatregelen om werkuitval te verminderen.

Met de implementatie van de richtlijn zetten organisaties een belangrijke stap in het bevorderen van veilig en gezond werken binnen hoog-risicoberoepen.

Documenten

Meer weten?

Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
Tijdens de opleiding Aanpak overlast in de wijk leer je van praktijkcases over explosies in de wijk, overlastgevende jongeren, statushouders en personen met onbegrepen gedrag.
Tijdens de opleiding Adviseur Zorg en Veiligheid leer je de samenwerking tussen betrokken zorg- en veiligheidspartners organiseren en regisseren
Tijdens de cursus Aanpak Zorgcriminaliteit & Zorgfraude leer je zorgfraude herkennen, aanpakken en voorkomen
Tijdens de opleiding Informatiegestuurd adviseren OOV helpt je een goede informatiepositie opbouwen
Tijdens de cursus Aanpak complexe woonoverlast leer je woongenot terugbrengen en werk je aan een duurzame oplossing voor de overlastgever.
Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen.
Tijdens het congres Jonge aanwas uit de jeugdcriminaliteit hoor je hoe je tot succesvolle samenwerkings- verbanden komt bij de aanpak van jonge aanwas
Tijdens de cursus Omgaan met maatschappelijke onrust, polarisatie & radicalisering leer je onrust vroegtijdig signaleren en adequaat handelen
Tijdens de opleiding Coördinator Evenementenveiligheid leer je omgaan met risico’s zoals te grote bezoekersstromen, onvoorspelbare weersomstandigheden, excessief drugsgebruik en maatschappelijke onrust
Tijdens de opleiding Bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Personen met onbegrepen gedrag krijg je praktische handvatten en theoretische kaders om dit gedrag te begrijpen en beïnvloeden
Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Het Openbaar Ministerie zet alles op alles tegen internationale drugshandel

Het Openbaar Ministerie zet alles op alles om de cocaïnegolf vanuit Latijns-Amerika en de grote …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *