De gemeente mag gebruikmaken van cameratoezicht op openbare plaatsen, zoals bij uitgaanscentra. Maar dat mag alleen als andere maatregelen niet voldoende zijn gebleken. Gemeenten zetten bijvoorbeeld cameratoezicht in om de criminaliteit in het centrum te verminderen. Zoals hardnekkige overlast door hangjongeren, drugsdealers, straatrovers en zakkenrollers.
Cameratoezicht op openbare plaatsen
De overheid mag alleen gebruik maken van cameratoezicht voor:
- de handhaving van de openbare orde;
- de verkeersveiligheid;
- de opsporing van criminaliteit.
Flexibel cameratoezicht in gemeenten
Gemeenten kunnen zelf bepalen welke vorm van cameratoezicht – al dan niet op vaste plaatsen – wenselijk is. Op deze manier is maatwerk mogelijk en kan de veiligheid in de publieke ruimte verbeteren. Gemeenten mogen verplaatsbare camera’s inzetten om de openbare orde te bewaken. Dit heet flexibel cameratoezicht. De camera’s staan op een verplaatsbaar onderstel. Flexibel cameratoezicht levert tijdwinst op, omdat niet meer voor elke verplaatsing een aparte procedure hoeft te worden gevolgd. De burgemeester wijst, nadat de gemeenteraad hem die bevoegdheid heeft verleend, een gebied aan waarbinnen de camera’s kunnen worden geplaatst of verplaatst. Dat gebied mag niet groter zijn dan strikt noodzakelijk voor de handhaving van de openbare orde, bijvoorbeeld een plein of enkele straten. Borden moeten het publiek informeren over het toezicht met camera’s. De burgemeester trekt de gebiedsaanwijzing in als het cameragebruik niet meer nodig is.
Cameratoezicht op de werkvloer of in winkels
Cameratoezicht op de werkvloer of in winkels mag alleen als dat echt nodig is. Bijvoorbeeld voor bescherming tegen diefstal of beschadiging. Dat kunnen camera’s bij de ingang, bij de schappen of bij de kassa zijn. Of in het magazijn. De winkeleigenaar of de werkgever moet duidelijk aangeven dat er een videocamera hangt. Is het niet duidelijk dat er cameratoezicht is? Dan is hij strafbaar. Als er veel wodt gestolen mag iemand wel gebruikmaken van cameratoezicht dat niet is gemeld. Dit mag alleen als het niet op een andere manier lukt om een eind te maken aan de diefstal.
Cameratoezicht in en rond een woning
Een woningbouwcorporatie mag gebruik maken van cameratoezicht om een woning of een flat te beveiligen. Maar de corporatie moet dat dan wel met een bord of sticker kenbaar maken. Cameratoezicht moet stoppen bij de voordeur en de ramen. Op de straat mag geen camera gericht staan. Dit is om de privacy van voorbijgangers te beschermen.
Meer weten?
Op de cursus Wetgeving & Security leert u wat de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van cameratoezicht in uw gebouw of op uw bedrijfsterrein.
Op de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid hoort u van juridische experts waar, wanneer en onder welke omstandigheden u cameratoezicht kunt toepassen om de openbare orde en veiligheid te waarborgen in uw gemeente.
Bedankt voor de informatie. Ik had geen idee dat de gemeente er zoveel mee kon!