Regiobezoek georganiseerde criminaliteit: Midden Nederland

Door het afleggen van een serie werkbezoeken door het hele land informeert minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zich over de aanpak van zware, georganiseerde criminaliteit als de productie en handel van (hard)drugs en de gevolgen ervan. Die gevolgen zijn bijvoorbeeld intimidatie, bedreigingen, brandgevaar, milieuvervuiling door drugsafvaldumping, geweldpleging en liquidaties. Een intensieve samenwerking van politie, Openbaar Ministerie en lokale overheden vormt de basis van de aanpak. Minister Grapperhaus stelde eind 2018 100 miljoen euro beschikbaar aan de Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIEC) voor de bestrijding van deze ondermijnende criminaliteit. Recent organiseerde het RIEC Midden Nederland een reis langs projecten, plaatsen delict en interessante werkgebieden in Utrecht, Soest en Dronten.

In de omgeving van Dronten wordt hard gewerkt aan preventieve maatregelen om te voorkomen dat de zware criminaliteit er voet aan de grond krijgt. De uitgestrekte gebieden bieden veel ruimte en gelegenheid voor praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. In het zuiden van Nederland worden boeren door criminelen bedreigd zodat ze toestaan dat die een hennepplantage aanleggen in een schuur. Of ze worden gedwongen mee te werken aan lozingen van xtc-afval in gierkelders. Omdat politieacties daar effect hebben, is te verwachten dat criminelen verder trekken naar gebieden waar het nu nog rustig is, zoals de polder rond Dronten. Daarom bereiden gemeente, ondernemers en bewoners zich voor door elkaar op te zoeken en beter te leren kennen. Zo kunnen ze tips uitwisselen die de omgeving veiliger maken en elkaar waarschuwen bij onraad.

Overvecht

In Utrecht focuste het bezoek zich op de problemen in de wijk Overvecht. Daar werkt de gemeente met jongerenwerkers en politie samen om te voorkomen dat jongeren kiezen voor een carrière in de drugsindustrie. Met buurtwerk en activiteiten voor de jeugd proberen ze ervoor te zorgen dat de keuze voor het snelle geld en het foute pad niet gemaakt wordt.

Soest

Door goede informatie-uitwisseling tussen de politie, gemeente en de Belastingdienst kon een autogarage in Soest gesloten worden eind vorig jaar. In die garage werden auto’s omgebouwd zodat ze geheime vakken kregen waarin waarschijnlijk drugs en zwart geld in vervoerd moesten worden.

Rondleiding

Minister Grapperhaus kijkt terug op een geslaagde rondleiding: “Ik heb gezien hoe belangrijk het is dat we samen optreden tegen drugscriminaliteit. Anders worden woonwijken, jongeren, boeren en andere ondernemers met grof geld, geweld en intimidatie de criminaliteit ingetrokken.”

Meer weten?

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

De voordelen van de bestuursrechtelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit

Bestuursrechtelijke sancties maken het mogelijk om criminaliteit eerder en effectiever aan te pakken. De benodigde …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *