Regionale top X- aanpak voor personen met verward gedrag

Een aantal zorg- en veiligheidshuizen ontwikkelt een intensieve persoonsgerichte aanpak om in de regio personen met verward gedrag – de top X – beter in beeld te krijgen. Er zijn personen met een psychiatrische aandoening, die in verschillende mate agressief, ontwrichtend en gevaarlijk gedrag vertonen. Een specifieke groep lijkt verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de overlast en risicovolle situaties. Deze groep vraagt extra aandacht van alle partijen: de politie, openbaar ministerie (OM), zorgverzekeraars, gemeenten, geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en gehandicaptenzorg (GHZ).

De gezamenlijke persoonsgerichte aanpak richt zich op een specifieke groep die in negatieve zin het beeld beïnvloedt voor de veel bredere groep personen met verward gedrag die geen overlast veroorzaken en alleen ondersteuning en zorg nodig hebben. Het gaat om personen waarvoor vaak geen strafrechtelijke titel (meer) is om in te grijpen, geen behandeling en begeleiding willen, maar dat wel nodig hebben.

Integrale persoonsgerichte aanpak

Verschillende zorg- en veiligheidshuizen ontwikkelen nu met behulp van pilots een intensieve aanpak voor deze doelgroep van personen met agressief, ontwrichtend en gevaarlijk gedrag. Dit is onderdeel van de meerjarenagenda van de zorg- en veiligheidshuizen 2017-2020. In de pilots wordt verder gewerkt aan een integrale persoonsgerichte aanpak, waarbij de verschillende partijen in het zorg-, welzijns- en veiligheidsdomein beter samenwerken en de complexe doelgroep beter in beeld krijgen.

Landelijke check op bekendheid

Het is cruciaal dat deze groep goed gemonitord blijft en dat de zorg snel kan worden op- en afgeschaald, al naar gelang de situatie. Op het moment dat iemand uit deze categorie zich verplaatst naar een andere regio is het voor de maatschappelijke veiligheid van belang dat de regio hier weet van heeft. Met de Zorg- en Veiligheidshuizen wordt gewerkt aan een landelijke check op bekendheid. De planning is dat begin volgend jaar deze landelijke check op bekendheid mogelijk is.

Veldnorm levensloopfunctie

Deze ontwikkeling sluit aan bij de veldnorm levensloopfunctie van het programma Continuïteit van zorg dat in 2020 landelijk zal worden ingevoerd. De levensloopfunctie moet stabiliteit brengen voor alle betrokkenen op het terrein van zorg, wonen, werk/dagbesteding en schuldsanering.

Meer weten?

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Geen criminelen in bovenwereld

Op het oog legale bedrijven kunnen dienen als dekmantel voor illegale praktijken zoals het witwassen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *