Schrijf iemand met een psychose niet af

Danny Jacksteit heeft drie psychoses gehad, zat in de gevangenis en wilde niet meer leven. Nu, op zijn 43e, is hij partner, vader en hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Daarnaast is hij docent op de opleiding procesregisseur personen met verward gedrag en spreker op het congres Personen met verward gedrag.

“Je wordt niet zomaar psychotisch. Daar gaat een lange weg aan vooraf. Vaak gaat het om mensen die kwetsbaar zijn en zich door het leven bluffen om die kwetsbaarheid maar niet te laten zien. Als ze worden afgewezen, verdrinken ze hun verdriet of gebruiken ze middelen. Alles om maar weg te vluchten van die eenzaamheid. Wij, de maatschappij, laten dat gewoon gebeuren. Iemand doet vreemd dus die gaan wij mijden. We praten er wel over maar niet met iemand. Terwijl dat nu juist het isolement kan doorbreken.”

Helpende hand

Op zijn zestiende kreeg Danny, na een combinatie van LSD en cannabis, zijn eerste psychose. “Ik had liefdesverdriet, kon daar met niemand over praten en zocht een uitweg. Dat ging verkeerd. Mijn liefdesverdriet werd voor mijn gevoel vertienvoudigd. Het bepaalde mijn denken en mijn doen.” Die eerste psychose duurde heel kort. “Een mentor van school kon me bereiken en ik kon mezelf aanpakken. Ik moest door met mijn leven. Gelukkig lukte dat.”

Twintig jaar later

Twee jaar later kreeg Danny zijn tweede psychose. “Ik wilde niet meer leven en reed mezelf van de weg. Mijn auto lag helemaal in de kreukels. Geen idee hoe ik daaruit ben gekomen. Vervolgens stond ik naast de auto en dacht ‘dit kan niet’. Opnieuw pakte ik de draad op.” Zijn derde psychose volgde twintig jaar later. “Dit keer was het ernstiger en langer. Een opname was nodig om erbovenop te komen. Dat lukte weer.”

Je bent niet je diagnose

“Een psychose heb je”, stelt Danny. “Maar je bent niet je psychose of je diagnose. Ik heb een verleden, maar ik heb ook een toekomst. Een half jaar geleden werd ik vader en een maand geleden kreeg ik een vaste aanstelling als hulpverlener bij GGZ Noord-Holland. Daarnaast ben ik ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma. Iemand met een psychose is tijdelijk de weg kwijt. Juist in die periode moet je iemand de helpende hand reiken. Een eind aan de eenzaamheid betekent vaak een begin van het herstel.”

Meer weten?

Op het congres Personen met verward gedrag hoort u hoe u samen met uw partners samenwerkt aan de aanpak van personen met verward gedrag.

Op de opleiding procesregisseur personen met verward gedrag leert u hoe u de opvang en hulpverlening voor personen met verward gedrag organiseert in uw gemeente.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Geen criminelen in bovenwereld

Op het oog legale bedrijven kunnen dienen als dekmantel voor illegale praktijken zoals het witwassen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *