Succesvolle HIC-aanpak uitgebreid

De aanpak van “high impact crimes” heeft de afgelopen jaren geleid tot een scherpe daling van de aantallen overvallen, straatroven en woninginbraken. Daarom wordt deze succesvolle aanpak nu ook toegepast op veiligheid in uitgaansgebieden en in het openbaar vervoer. Dat schrijven minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff in de toelichting op de begroting van Veiligheid en Justitie voor 2017.

Integrale karakter

De kracht van de HIC-aanpak is het integrale karakter ervan. Een veiligheidsprobleem wordt met alle betrokken partners – publiek én privaat – over de volle breedte aangepakt. De maatregelen en acties bestrijken het hele scala van preventief tot repressief, sluiten goed op elkaar aan en zijn specifiek gericht op de (potentiële) daders van delicten die een grote impact hebben op het slachtoffer.

Resultaten

Sinds de HIC-aanpak wordt toegepast op overvallen, straatroven en woninginbraken zijn deze delicten sterk in aantal afgenomen. Zo vonden er vorig jaar 24 procent minder overvallen, 32 procent minder straatroven en 26 procent minder woninginbraken plaats dan in het peiljaar 2013. Bij overvallen – waar de HIC-aanpak al sinds 2010 van kracht is – is het succes nog duidelijker te zien. In vergelijking met 2009 is het aantal overvallen al met zo’n 60 procent afgenomen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zet de succesvolle HIC-aanpak in 2017 dan ook met kracht voort. Bovendien zullen ook geweld in uitgaansgebieden en in het openbaar vervoer op deze integrale manier worden aangepakt.

Integrale aanpak

Bij de ontwikkeling van een integrale aanpak van de veiligheidsproblemen in het openbaar vervoer werken het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Infrastructuur en Milieu nauw samen met decentrale overheden, vervoerders en vakbonden. Onder regie en coördinatie van het Rijk, zullen alle betrokken partijen vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid een bijdrage leveren aan deze HIC-aanpak.

Rol burgers

Ook gaat het ministerie van Veiligheid en Justitie burgers stimuleren om zelf actief betrokken te zijn bij het terugdringen van HIC-delicten. Dit moet leiden tot een grotere heterdaadkracht van de politie – en uiteindelijk tot hogere ophelderingspercentages. De campagnes ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’ en ‘Boefproof’ worden voortgezet.

Meer weten?

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Geen criminelen in bovenwereld

Op het oog legale bedrijven kunnen dienen als dekmantel voor illegale praktijken zoals het witwassen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *