Openbaar Ministerie: traditionele misdaad en cybercriminaliteit smelten steeds meer samen

Sinds enkele jaren is er een toename in de versmelting van traditionele misdaad en cybercriminaliteit. Dat zegt het OM op de ONE-conference van 18 oktober jl., een groot internationaal cybersecuritycongres in Den Haag.

Een inval waarbij naast kwaadaardige software ook drugs en wapens worden gevonden. Afpersers die ransomware én geweld inzetten. Digitale marktplaatsen met tips om geld wit te wassen, en ouderwetse fraudeurs die nieuwe online applicaties gebruiken. Zelfs de drugshandel heeft hightech componenten. Een greep uit de voorbeelden, waaruit volgens politie en OM blijkt dat de traditionele misdaad en cybercrime steeds meer vermengen.

“Het beeld van de zogenaamde ‘lone wolf’, de eenzame hacker die op het verkeerde pad is beland, is achterhaald” zegt Koen Hermans, landelijk officier van justitie cybercrime. “Zeker 80% van de cyberaanvallen wordt inmiddels veroorzaakt door georganiseerde misdaadbendes en gegevens, tools en expertise worden op grote schaal gedeeld. Cybercriminele kennis en kunde wordt online gedeeld en te koop aangeboden, via berichtendiensten, het darkweb en andere platformen. Er zit een verdienmodel achter, waarbij cybercrime – volgens experts – de internationale drugshandel qua winstgevendheid al heeft ingehaald.”

Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket in Den Haag en landelijk portefeuillehouder cybercrime, vult aan: “Cybercriminaliteit wordt steeds vaker gebruikt door beroepscriminelen. We zien een versmelting van twee werelden, die ook ontstaat wanneer deze online onderwereld gaat samenwerken met statelijke actoren. Vanzelfsprekend zijn de opsporing en vervolging van cybercriminaliteit een prioriteit voor zowel politie als OM. Daar is menskracht voor nodig. We zetten in op het aantrekken van personeel, en het vergroten van kennis en kunde van onze medewerkers. Maar ook zullen we meer moeten gaan samenwerken met de private sector.”

Bron: om.nl – 18 oktober 2022

Meer weten?

Tijdens de opleiding Security Manager leer je security management hoog op de prioriteitenlijst zetten bij jouw organisatie en zorg je dat jouw kennis op peil is voor een veilige organisatie.
Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
Tijdens de masterclass Openbare orde en veiligheid leer je omgaan met overlast in de publieke ruimte en maatschappelijke onrust.
Tijdens de jaaropleiding Regie in besturen van veiligheid leer je succesvol regievoeren op veiligheidsvraagstukken in een politiek-bestuurlijke omgeving.
Tijdens de cursus Aanpak complexe woonoverlast leer je woongenot terugbrengen en werk je aan een duurzame oplossing voor de overlastgever.
Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen.
Tijdens het congres Jonge aanwas uit de jeugdcriminaliteit hoor je hoe je tot succesvolle samenwerkings- verbanden komt bij de aanpak van jonge aanwas
Tijdens de opleiding Gebiedsgerichte aanpak van leefbaarheid en veiligheid leer je kwetsbare gebieden transformeren naar een veilige en leefbare omgeving.
Tijdens de cursus Waarheidsvinding leer je de goede vragen stellen en de juiste antwoorden krijgen.
Tijdens de opleiding bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.
Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Asbest verwijderen gebeurt nog te vaak onveilig

Asbest wordt vaak niet veilig verwijderd. Bij bijna een derde van de inspecties ziet de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *