Veilig uitgaan in Stratumseind

Het Dutch Institute of Technology Safety & Secrity (DITSS) in Eindhoven werkt samen met het bedrijfsleven, overheid en onderwijs aan de veiligheid van grote mensenmassa’s bij uitgaansavonden in Eindhoven of op de Tilburgse kermis.

Bruisend uitgaansleven

Eindhoven kent een bruisend uitgaansleven, waarvan Stratumseind de meest drukke straat is. Op een lengte van slechts 250 meter, zijn er 55 kroegen en 10 eetgelegenheden te vinden. In het weekend trekt dit 20.000 jongeren, met als gevolg dat er jaarlijks 800 incidenten plaatsvinden. Dit is 90% van de horeca gerelateerde incidenten in Eindhoven. Het Stratumseind staat voor een belangrijke opgave. Het gebied moet kwalitatief worden verbeterd, zowel op het gebied van veiligheid, samenwerking als ook economische levensvatbaarheid.

Even dimmen: agressie verminderen met kunstlicht op Stratumseind in Eindhoven

Met dit doel voor ogen is de gemeente Stratumseind 2.0 gestart. Voor dit project werken ondernemers, politie, brouwerijen, vastgoedeigenaren, bewoners en DITSS intensief met elkaar samen. De straat het Stratumseind wordt gekoppeld aan een ‘Living Lab’; een uniek onderzoeks- en meetinstrument om het uitgaansgebied veiliger, levendiger en aantrekkelijker te maken. Een opvallend element van dit Living Lab is de toepassing van licht. Philips en de TU Eindhoven gaan kijken of ze met variaties in kleur en lichtintensiteit invloed kunnen uitoefenen op het publiek in de stapstraat.

Door de lampen te variëren in intensiteit, kleur, plaatsing en dynamiek hopen onderzoekers van het ILI (Intelligent Lighting Institute) van de TU Eindhoven te achterhalen of ze de stemming, oriëntatie, aandacht en het zelfbewustzijn van de bezoekers aan Stratumseind kunnen beïnvloeden. “Door met het licht te spelen hopen we de agressie in het uitgaansgebied na sluitingstijd te verminderen. Gemiddeld vinden na een stapavond twee of drie incidenten plaats. Door met het licht te spelen, hopen we dat mensen rustiger worden. Daardoor wordt het ook veiliger.”

Meten is weten: veiligheid bevorderen met big data

Bovendien wordt er via het project verschillende soorten data verzameld. Door het meten en koppelen van data als geluidsniveaus, temperatuur, incidenten, bezettingsgraad van parkeergarages, bezoekersaantallen en -herkomst, ontstaat een breed palet aan informatie. Na diepgaande analyse van deze gegevens hoopt de gemeente Eindhoven straks het Stratumseind niet alleen ’s avonds veiliger, maar overdag ook levendiger en aantrekkelijker te maken. Een mooi voorbeeld hiervan is de geluidscontrole: De organisatie van een evenement wordt real-time op de hoogte gehouden via een sms als ze het geluidsniveau overschrijden. Bovendien krijgen de buurtbewoners zo inzicht of een evenement zich aan de vergunningen heeft gehouden. Mocht er overlast ondervonden worden maar heeft het evenement de niveaus op de vergunning niet overschreden, dan blijkt dat omwonende minder klagen (afnamen van maar liefst 80% in klachten).

Een ander idee dat binnenkort start is het een experiment waarbij wordt gekeken hoe geur het menselijk gedrag kan beïnvloeden. Eindhoven is hard op weg om dé uitgaanstraat voor Smart Cities te ontwikkelen, en levert daarnaast ook waardevolle bijdragen voor bijvoorbeeld crowd management.

Drukte door grote mensenmassa’s: korte of alternatieve route

Tijdens de ‘roze maandag’ van de Tilburgse kermis probeert DITSS de grote mensenmassa in de goede banen te leiden. “Met speciale camera’s kunnen we goed inschatten hoe de massa zich beweegt en welke plekken op korte termijn druk gaan worden. Via een kortere of alternatieve route kunnen we dan mensen naar dezelfde plek loodsen.”

Door: Guus Sluijter, strategisch adviseur bij de gemeente Eindhoven, directeur van het Dutch Institute for Technology, Safety & Security en spreker op het congres Veiligheid bij Evenementen, betrokken bij een project in het uitgaansgebied Stratumseind in Eindhoven waar de veiligheid van bezoekers wordt bevorderd.

Meer weten?

Op het congres Veiligheid bij Evenementen hoort u wat de mogelijke veiligheidsrisico’s zijn voor uw evenement.

Daarnaast leert tijdens op de opleiding coördinator evenementenveiligheid hoe u de veiligheid op een evenement in uw regio kunt waarborgen.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Nieuwe werkwijze arbeidsongevallen zorgt voor meer veiligheidsbewustzijn bij bedrijven

84 procent van de bedrijven waar een arbeidsongeval is gebeurd, voert alle maatregelen die in …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *