Wat is het effect van ageing assets op de veiligheid van uw werknemers?

Waarom is ageing op dit moment een van de grootste risico’s binnen asset management?

Er zijn veel zorgen over de ouderdom van installaties omdat veel chemiefabrieken in Nederland dateren uit de jaren ’60 en ’70. De tegenwoordige inzichten bij het ontwerp, veiligheid, operations en onderhoud zijn in een oudere installatie vaak niet toegepast. De inzichten van asset management zoals we dat nu kennen, bestonden namelijk niet in de jaren 60 en 70.

Welk effect heeft dit op de veiligheid van werknemers?

Wanneer een bedrijf de veroudering onvoldoende onderkent, zijn de risico’s op de werkplek onvoldoende geïnventariseerd. Bij materiële schade kan bijvoorbeeld slijtage of metaalmoeheid optreden waardoor equipment, machines en constructies kunnen verzwakken. Hierdoor is de kans op een ongeval groter met alle gevolgen van dien voor de werknemer. Goed onderhoud moet daarom deze installaties veilig houden.

3 tips om met ageing van systemen/assets om te gaan

  1. Bewustwording: bedrijven dienen zich bewust te zijn van veroudering als veiligheidsrisico zodat er aandacht besteedt wordt aan het onderhoud van deze assets
  2. Onderkennen: bedrijven dienen de degradatieverschijnselen te onderkennen en te begrijpen om te weten waar de risico’s liggen
  3. Werkwijzen: bedrijven dienen praktische werkwijzen te hebben om verschijnselen van veroudering vast te kunnen stellen.

Op 9 april 2019 vindt het congres Smart & Safe Maintenance plaats. Op dit congres komen experts samen om de industrie nog veiliger te maken met behulp van slimme technieken. Leo Nulkes, Inspecteur Aging bij Inspectie SZW, leidt een sessie waarop hij antwoord geeft op de volgende vraag: Op welke manier kunnen gebruik van data en innovatieve oplossingen ingezet worden om assetinformatie te optimaliseren en risico’s in kaart te brengen?

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Asbest verwijderen gebeurt nog te vaak onveilig

Asbest wordt vaak niet veilig verwijderd. Bij bijna een derde van de inspecties ziet de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *