Goed risicomanagement cruciaal voor een veilig gebouw!

Als vastgoedbeheerder is het instant houden van kwalitatief betaalbare verhuurbare eenheden het primaire proces. Dit proces wordt in de praktijk vaak verstoord door risico’s in allerlei vormen. Enerzijds door financiële wanbetaling, doordat commercieel andere keuzes gemaakt worden of dat er risico’s optreden in het gebouw zoals: Legionella, asbestbesmetting, brandveiligheid of die ene hennepkwekerij in dat pand.

Alleen het verhuren van eenheden is niet meer van deze tijd. Er ontstaat veel meer een integrale regierol voor de verhuurder, waarbij het managen van risico’s in het pand behoort tot de werkzaamheden. Het kan toch niet zo zijn, dat we wel Multi-tenant kantoorpanden ontwikkelen met diverse huurders, maar niet de samenwerking op het gebied van risicomanagement faciliteren. We hebben tenslotte een gezamenlijk doel en verantwoordelijkheid: de bedrijfscontinuïteit van het gebouw in stand houden en daarmee ook de veiligheid van de gebruikers.

Continuïteit van de bedrijfsvoering

Als organisatie is het beheren van het eigen primaire proces cruciaal. Om dit te kunnen doen is het noodzakelijk om de eigen processen te kennen en vast te leggen. Binnen deze processen spelen diverse risico’s een rol. Door de complexiteit ontbreekt vaak het overzicht. De rode draad is dat business continuïteit centraal staat. Waar enerzijds de risico’s preventief gemanaged worden en anderzijds repressie bij het management van ‘crises’ de juiste keuzes genomen worden.

Binnen risicomanagement is er daarom altijd dubbele focus aanwezig, namelijk een indirecte en directe focus

  • Direct:

Bescherming bezittingen & kostbaarheden (waarde behoud van panden);

  • Indirect:

Beschermen van doelstellingen van het bedrijf en van haar klanten (waard creatie).

Risicoradar

Het is daarom belangrijk om de bedrijfsprocessen te koppelen aan risicomanagement. Dit betekent dat de vastgoed portefeuille door middel van beleid gemonitord wordt op risico-indicatoren. Wat is ons huidige niveau, wat is het gewenste niveau en wat is ons uiterste basis niveau? Op deze manier is vastgoed te classificeren en kan een lange termijn actie plan opgesteld worden. Risicomanagement is daarom cruciaal en beheerst diverse elementen. Het is daarbij noodzakelijk om te kijken naar de verschillende thema’s en in te schatten op welk volwassenheidsniveau we momenteel deze risico’s beheersen. De risicoradar vormt een theoretische tool om dit verder te professionaliseren.

Vastgoed thermometer

Uiteindelijk draait het om risico’s bewust aanpakken of bewust accepteren. Om dit te kunnen doen dien je het vastgoed, de primaire processen en de risico’s te kennen en te herkennen. Dit kan alleen als je op de hoogte bent van de risico’s en het volwassenheidsniveau van het huidige beleid en de organisatie kent. Pakken wij dat legionella vraagstuk proactief op of doen we dit toch meer Ad-hoc? Is dat veiligheidsvraagstuk ons bekend of horen we het nu voor de eerste keer?

Essentiële vragen die vaak nog gemist worden. Weg kijken kan door het groeiende risico bewustzijn en de incidenten in de media niet meer.

Door Jordan van den Akker, Safety & Security Adviseur bij Royal HaskoningDHV . Jordan is hoofddocent van de opleiding Veiligheid van gebouwen. In deze opleiding leert u op welke wijze u de bouwkundige en installatietechnische risico’s van uw vastgoed identificeert en kwalificeert. 

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Kabinet zet in op strenge aanpak van explosieven en gevaarlijk vuurwerk

Het kabinet neemt maatregelen om de groeiende dreiging van explosies effectief aan te pakken. De …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *