Er zijn voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar voor de tweede golf voor de zorg, zowel bij regulier als preventief verbruik. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Minister Tamara van Ark (Medische Zorg): Zorgmedewerkers moeten kunnen rekenen op de persoonlijke beschermingsmiddelen die zij nodig hebben om hun werk veilig te kunnen doen. Er zijn de afgelopen periode enorm veel beschermingsmiddelen ingekocht. Het is goed nieuws dat er nu voldoende voorraad is voor de tweede golf. We blijven naast de reguliere inkoop door zorginstellingen, inzetten op voldoende noodvoorraad van beschermingsmiddelen bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) en productie in Nederland.
Onderzoek
Tijdens het onderzoek zijn vraag en aanbod van persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg in kaart gebracht door middel van een stresstest. Bij de vraag is gekeken naar regulier verbruik, preventief verbruik en verbruik bij coronapatiëntenzorg. Het aanbod bestaat uit de inschatting van de voorraden bij de zorginstellingen, uit de noodvoorraad van het LCH en de verwachte leveringen bij het LCH en de zorginstellingen. Hierdoor ontstaat er een beeld in welke mate de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen voldoende is voor de zorg. Tijdens het onderzoek is gekeken naar de meest gebruikte beschermingsmiddelen: chirurgische maskers, FFP-maskers, handschoenen en isolatiejassen. Daarbij is de kennis van de sector benut ten aanzien van het gemiddeld gebruik in verschillende situaties en in verschillende sectoren. Ook zijn de uitkomsten besproken met experts, brancheorganisaties, beroepsgroepen en vakbonden.
Voldoende voorraad beschermingsmiddelen
Uit het onderzoek blijkt dat er voldoende beschermingsmiddelen beschikbaar zijn bij regulier verbruik, preventief gebruik en verbruik bij coronapatiëntenzorg door de zorg om de tweede golf aan coronabesmettingen op te vangen. Bij de medische mondmaskers en isolatiejassen zijn er naar verwachting zelfs voldoende voorraden voor een eventuele derde golf. Zo bedraagt de huidige, goedgekeurde voorraad chirurgische mondmaskers ongeveer 600 miljoen stuks. Door de wereldwijde schaarste kan de beschikbaarheid van handsschoenen op termijn mogelijk onder druk komen te staan. Het LCH schaalt daarom de inkoop van handschoenen op en er wordt gekeken naar de mogelijkheid om handschoenen zelf te produceren in Nederland.
Aanpak voorraden
Zorginstellingen zijn zelf verantwoordelijk voor de inkoop van beschermingsmiddelen. Met ondersteuning van het ministerie van VWS is het LCH opgericht, als tijdelijke noodvoorziening. Zorginstellingen en zorgverleners die er niet in slagen zelf voldoende beschermingsmiddelen in te kopen, kunnen een beroep doen op het LCH. Het LCH is dus een vangnet.
Meer weten?
In de opleiding Adviseur Kwaliteit en Veiligheid in de Zorg leer je hoe jij het kwaliteitssysteem in jouw organisatie kunt borgen zodat de zorgverleners hun werk nog beter kunnen doen. Op weg naar veilige en betere zorg!