Waarom is onbewust bekwaam zijn zo belangrijk in het veiligheidsdomein?

Risicobewustzijn is één van de, zo niet de belangrijkste, voorziening van een effectief beveiligingsconcept. En daar waar dit onvoldoende aanwezig is: dan hoor je daar onderricht in te gaan geven. Want: “Als mensen het zien dan gaan ze het snappen”, vrij vertaald naar -Cruijff-. Nou is dat echt zien niet altijd mogelijk met veiligheids- of beveiligingsrisico’s maar met goede uitleg en enige verbeelding kom je een eind. En dan is het zo, als mensen snappen dat er maatregelen nodig zijn, dat zij aan de werking van die maatregelen beter zullen meewerken.

Richard Franken, Veiligheidsexpert, Directeur Franken Security Solutions en hoofddocent op de opleidingen Chief Information Security Officer en Security Manager.

En die attitudeverandering zorgt er weer voor dat de effecten van de genomen maatregelen veel groter zullen zijn. Van onbewust (immers je wist het niet) naar bewust en van onbekwaam naar bekwaam. Of het er nu om gaat dat je vanuit jouw vak als veiligheidsspecialist een ander wat wil leren, of zelf aan permanente ontwikkeling aandacht besteedt, er gelden daarbij enkele wetmatigheden. Begrijpelijke aspecten, die al heel lang bekend zijn. Zo dient de kennis en de communicatie daarover aangepast te zijn aan de doelgroep. Qua behoefte, niveau en communicatievorm. Maar ook letterlijk taalgebruik.

Zo logisch als dit klinkt, zo lastig blijkt het iedere keer weer te zijn. Want elke dag moeten wij als deskundigen in het veiligheidsdomein wel weer iets bijleren. Daar moet je jezelf dan in verdiepen en dat kost tijd. En toch heeft het prioriteit, want niemand wil bewust onbekwaam worden. Een lastige kwestie of mooie uitdaging!

Gezien de snelheid van de maatschappelijke ontwikkelingen en specifiek in ons vakgebied is opleiden dus allang niet meer iets voor alleen de start van een carrière. Nee, het is iets, dat een leven lang nodig zal zijn. Al is het alleen maar om relevant te kunnen blijven. Zakelijk en privé. Dat vraagt heel wat van mensen. Soms vraagt het ook om andere skills.

Ik noem er maar enkelen: veranderbereidheid, bredere interesse, flexibiliteit in werken en leren, etc. etc. De sector was al enorm in beweging en door de behoefte aan steeds meer kennis wordt dat nog complexer. Doorstroom en instroom in het veiligheidsdomein gaat een andere dimensie krijgen. Ik vind het enorm boeiend om te zien hoe werkgevers hier mee om gaan. Nu nog even, zei het met een (serieuze) knipoog, terug naar -onbewust onbekwaam en communicatie op het juiste niveau-. Ik heb het over de actualiteit van deze tijd. De corona-pandemie. Veel mensen ergeren zich in toenemende mate aan, wat ze noemen: de naïviteit van of het gebrek aan discipline van hele bevolkingsgroepen uit onze samenleving. Vooral als het gaat om “je gewoon aan de regels houden”. Maar is het niet bij velen, parallel aan het bovenstaande, een kwestie van: onbewust onbekwaam zijn? Snapt men eigenlijk wel waar het om gaat? Als je daaraan twijfelt, dan kan je daar als individu zelf wat aan doen, immers die kennis kun je halen. Dat vraagt om zelfreflectie. Maar daar ligt ook een taak bij “de omgeving”. Uiteindelijk dus ook bij de overheid. Het valt mij op dat kennisdelen en de wijze van communiceren daarover vaak vanuit de overheid via het “One size fits all-principe” plaatsvindt. Mijn advies is, probeer het eens iets anders. Zorg per doelgroep voor aansprekende informatie. In voor hen begrijpelijke taal en met voor hen relevante voorbeelden. Als daardoor hun houding verandert en de attitude stijgt, dan worden zij misschien nog wel ambassadeurs voor “het goede doel”. Die voorbeelden zijn er inmiddels.

Meer weten?

Tijdens de opleiding Security Manager leer je wat de belangrijkste trends en ontwikkelingen zijn op het terrein van security management en hoe je mogelijke dreigingen voor jouw organisatie in kaart brengt zodat je jouw organisatie kunt beschermen tegen o.a. terrorisme, ongewenste bezoekers en criminelen.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

🎧 Podcast: Van de straat naar online – #politie_frans op TikTok

Beluister de podcast met Frans Luijten, social media regisseur bij de politie. Hij deelt hierin zijn …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *